Livet är fullt av upp-och nedgångar som vi försöker ta oss igenom. Depression är en av de nedgångar som tar allra hårdast på oss och äldre personer är en stor riskgrupp som riskerar att drabbas utav den. I denna artikel kommer vi ta upp hur man kan hjälpa äldre med depression, vilka faktorer som kan öka risken för depression men också hur man kan förebygga det.
Riskfaktorer för äldre som kan orsaka depression:
- Inaktivitet
- Undernäring
- Vissa läkemedel kan ha biverkningar som kan leda till depression
- Ett tidigare trauma
- Fysiska sjukdomar
- Ett dåligt anpassat hem, t.ex ett hem med trösklar eller sladdar på golvet
- Ett begränsat socialt nätverk
Hur kan man förebygga depression?
- Fysisk aktivitet – Genom att röra på sig efter egen förmåga kan det leda till bättre sömn och välmående då man minskar risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar, man får en bättre balansförmåga och ökad blodcirkulation.
- Bra matvanor – Om man äter näringsrik mat, själv eller tillsammans med andra, leder det till att man har mer energi, man får i sig alla de ämnen man behöver få i sig och man minskar risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar.
- Social interaktion – Att ha en regelbunden kontakt med människor och socialisera sig minskar risken för hälsofarlig isolering eller stress samt förbättrar vår koncentrationsförmåga, självkänsla och vårt minne.
- Våga prata om psykisk ohälsa – Många tror att psykisk ohälsa endast drabbar yngre personer men äldre med depression är också en stor grupp: Äldre med depression har tyvärr också oftast blivit uppväxta med att inte visa känslor på samma sätt som yngre generationer, vilket kan leda till skamkänslor. Påminn dem om att det är tillåtet att känna de känslor man gör, att man ska våga ta hjälp om man mår psykiskt dåligt och att prata öppet om sina känslor. Det anses inte vara svagt att be om hjälp eller att bli påverkad av sitt mående, det är precis tvärtom.
- Införskaffa ett trygghetslarm – Seniorklockans trygghetslarm möjliggör att du kan ha videosamtal med dina nära och kära samt larma om du exempelvis skulle ramla.
Hur du kan hjälpa äldre med depression
- Spendera kvalitetstid med dem. – Depression kan ofta orsaka känslor av ensamhet och isolering hos äldre med depression, vilket gör att de känner sig mindre ensamma om du umgås med dem. Genom att göra saker med dem, såsom matlagning, fysiska aktiviteter eller samtala med varandra får du den äldre med depression att känna sig behövd och att den inte behöver gå igenom depressionen ensam.
- Ta promenader utomhus – Naturen kan få personer att känna ett lugn och att de mår bättre av att få ta del av dagsljus, vilket gör det till en perfekt aktivitet att göra med äldre med depression. Många äldre med depression saknar oftast den motivationen och mentala inställningen att röra sig utanför sitt hem på egen hand, vilket leder till inaktivitet och isolering. Om du inte har möjlighet att gå promenader med din närstående och den är rädd för att göra det på egen hand, kan du undersöka om hemtjänst kan vara aktuellt då de kan agera sällskap eller gå på promenader med den äldre.
- Testa på hantverk – Konst och sömnad till exempel är ett utmärkt sätt att uttrycka sina känslor på och utöva då det oftast kräver fokus, precision och repetition samt att det oftast finns gruppaktiviteter kring det, vilket bidrar till social interaktion med jämnåriga.
- Spendera tid med djur. – Djur har visat sig ha många positiva effekter på måendet då de kan lugna personer, sänka ens blodtryck, väcka minnen, göra en mer engagerad och utsöndra oxytocin (ett hormon som bland annat minskar stress och ökar självförtroendet hos oss).