Viktminskning och sömnrytm som senior

När du inte får tillräckligt med sömn fungerar du inte optimalt; sömnbrist kan göra att du känner dig trött, seg och irriterad. Men vad innebär egentligen ”tillräcklig” sömn? Enligt 1177 behöver vuxna ofta 7-9 timmars sömn, och personer över 65 år bör sova minst 6 timmar varje natt för att fungera på bästa sätt och ha en bra sömnrytm som senior. Att få rätt mängd sömn varje natt kan inte bara göra att du mår bättre och känner dig mer produktiv under dagen, utan det kan också minska risken för ångest och depression, stärka immunförsvaret och till och med hjälpa till med viktminskning.

Även om viktminskning och sömnrytm som senior kanske inte verkar hänga ihop, är de faktiskt mycket mer relaterade än man tror. En studie från Brigham young university visade att en regelbunden sömnrutin kan stödja viktminskning. Deltagarna i studien som både fick tillräcklig sömn och höll sig till en strikt sömn- och uppvakningstid hade lägre kroppsfett än de som sov mindre.

Sambandet mellan viktminskning och sömnrytm som senior

Studien följde sömnvanorna hos 300 kvinnliga universitetsstudenter, och forskarna fann att de som sov mindre än 6,5 timmar per natt hade högre kroppsfett, särskilt runt midjan. Detta gällde även dem som sover för mycket då de som sov mer än 8,5 timmar per natt hade också högre kroppsfett. Däremot hade de som fick 7 till 8 timmars sömn varje natt och vaknade vid samma tid varje dag de lägsta nivåerna av kroppsfett.

En förklaring till detta samband kan vara att de som är mer disciplinerade med sin sömnrytm också tenderar att vara mer disciplinerade med sina kost- och träningsrutiner. En annan förklaring är biologisk; otillräcklig sömn kan störa de hormoner som reglerar din aptit, vilket leder till ökad hunger och lägre ämnesomsättning. Även om Brigham Young-studien fokuserade på ett litet urval, visade en annan amerikansk studie som publicerades i Jama internal medicine att när överviktiga sov bättre, minskade de sitt kaloriintag.

Vanliga sömnproblem hos äldre

Att få en god natts sömn är lättare sagt än gjort. Med åldern kan sömnproblem bli vanligare och påverka vår hälsa på olika sätt. Några vanliga sömnproblem bland äldre inkluderar:

  • Insomni: Detta är en av de vanligaste orsakerna till sömnlöshet hos äldre. Det innebär svårigheter att somna eller hålla sig sovande, och orsakas ofta av ångest, depression, kognitiv nedsättning eller sorg.
  • Sömnapné: Sömnapné innebär att andningen blockeras under natten, vilket kan låta som aggressivt snarkande men är en allvarlig sömnstörning.
  • Underliggande medicinska problem: Sömnproblem hos äldre kan också bero på hälsoproblem som ännu inte har diagnosticerats, såsom hjärt- och lungsjukdomar, reflux, urinproblem eller neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.
  • Neuropati: Neuropati, som ofta orsakas av diabetes, påverkar nervsystemet och kan ge smärtor i fötter och ben, vilket gör det svårt att somna.

För att hantera ens sömnrytm som senior och förebygga dessa problem är det bäst att undvika läkemedel i första hand. En bra lösning är att kombinera mindfulness-meditation, fysisk aktivitet och en dialog med en läkare om symtomen.

Ett recept för hälsosamt åldrande

Att hålla en hälsosam vikt, äta rätt och få tillräcklig sömn är alla viktiga delar för ett hälsosamt åldrande och en bra sömnrytm som senior. Ett trygghetslarm kan också vara en värdefull åtgärd för att hålla sig trygg. Olyckor och plötsliga sjukdomar kan inträffa när som helst, och att ha ett pålitligt sätt att få hjälp kan till och med rädda ditt liv.