Även om vi kommit långt i vetskapen om COVID-19 och att vi kan minska risken för att bli allvarligt sjuk med hjälp av vaccin, så är seniorer fortfarande en stor riskgrupp som drabbas av viruset och blir allvarligt sjuka. Den här artikeln ger en omfattande guide kring COVID-19 hos äldre och , med information om hur man kan hålla sig frisk från Coronaviruset som numera blivit ett vardagligt virus i våra liv.
Vad är Coronaviruset?
Enligt Folkhälsomyndigheten är coronaviruset en luftvägssjukdom som sprids från person till person. COVID-19 orsakades av ett nytt coronavirus som först upptäcktes under ett utbrott i Wuhan, Kina och numera finns viruset runtom i världen
När vi hör uttrycket ”person till person” syftar det på spridning via droppar som produceras när en smittad person hostar eller nyser, och dessa droppar kan nå en annan person inom 2 meters avstånd samt tas in via inandning eller otvättade händer. Därför är det viktigt att undvika nära kontakt med andra människor i offentliga miljöer och socialt distansera sig tills virusutbrottet har avtagit. Eftersom symtomen kan ta flera dagar att utvecklas och milda fall ofta inte märks, är det viktigt att alltid täcka mun och näsa med armbågen eller en näsduk vid hosta eller nysningar och slänga näsduken direkt. Tvätta händerna omedelbart efteråt för att förhindra smittspridning.
Folkhälsomyndigheten påtalar att det finns en liten risk att coronaviruset sprids genom att vidröra infekterade ytor men eftersom virus kan överleva på vissa ytor i över en vecka, är det ändå viktigt att desinficera ofta använda föremål, som telefoner, dörrhandtag och arbetsytor, regelbundet.
Symtom på COVID-19 hos äldre
Coronaviruset kan orsaka allvarliga luftvägsinfektioner och visar sig genom symtom som liknar förkylning eller influensa, som feber, hosta, rinnande näsa och ont i halsen. Symtomen kan utvecklas 2-14 dagar efter att man har blivit exponerad för viruset och bör noggrant övervakas om de förvärras. Om du upplever allvarliga symtom på COVID-19 – såsom andningssvårigheter, bröstsmärtor, förvirring, blåaktiga läppar eller ansikte – är det viktigt att omedelbart söka medicinsk hjälp och informera sjukhuspersonalen om dina symtom.
Vem är mest utsatt?
Både milda och allvarliga fall av COVID-19 har rapporterats, och det har visat sig att män, rökare och äldre är mer benägna att bli allvarligt sjuka på grund av effekterna av lungskador och andra kroniska sjukdomar. Detta gör att det är särskilt viktigt för äldre som lider av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller andra andningssjukdomar att vidta extra försiktighetsåtgärder, som att undvika resor och folktäta platser.
Skydda dig mot coronaviruset
Här är några förebyggande åtgärder som kan hjälpa till att minska risken att smittas:
- Håll ett avstånd på minst 2 meter till andra i offentliga miljöer
- Undvik att röra vid ögon, näsa och mun; tvätta händerna om du gör det
- Täck mun och näsa med en näsduk eller armvecket när du hostar eller nyser
- Tvätta händerna ofta, särskilt efter att ha varit ute i offentliga miljöer
- Drick mycket vatten och få tillräckligt med sömn
- Desinficera ytor som ofta används regelbundet
- Undvik nära kontakt med personer som visar symtom
- Begränsa din exponering för offentliga platser med mycket folk
Vad händer om du får COVID-19?
Om du blir diagnostiserad med COVID-19 är det viktigt att isolera dig hemma och bara lämna huset för att få medicinsk vård. Undvik kollektivtrafik, resor och nära kontakt med andra, särskilt personer i riskgrupper som äldre eller de med underliggande sjukdomar. Om du bor tillsammans med andra, håll ett avstånd till dem och använd separata utrymmen om möjligt för att minska risken för smittspridning. Ha kontakt med en nära vän eller familjemedlem som kan hjälpa till med inköp och övervaka dina symtom under din återhämtning.
Återhämtning från coronaviruset
Fortsätt att följa goda hygienrutiner, hålla social distans och desinficera ytor för att förhindra att smittan sprids. Övervaka dina symtom hemma och följ noggrant de vårdråd du fått från din läkare. När du har varit feberfri i 72 timmar och andra symtom har förbättrats kan du börja tänka på att avsluta din isolering. Många personer kan också uppleva långvariga bieffekter av viruset såsom trötthet.
Ta hand om COVID-19 hos äldre
Om en närstående har diagnostiseras med COVID-19 eller tros ha det, håll deras hem rent, se till att de har ett förråd av nödvändiga varor (såsom mat, toalettartiklar och mediciner) och övervaka deras symtom noggrant. Om möjligt, använd ansiktsmask för att minska risken för smittspridning mellan den smittade och vårdgivaren.
Testning för COVID-19 hos äldre
Testning för COVID-19 hos äldre är numera inte nödvändigt men det finns självtester att köpa online och i apotek om man vill testa sig mot COVID-19.
COVID-19-vaccinering
COVID-19-vaccinering är särskilt en rekommendation som ges till de som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk av viruset då vaccineringen minskar de riskerna. Rådgör med din läkare eller vårdcentral om det kan vara aktuellt för dig, men det är frivilligt och du kan även vaccinera dig om du inte riskerar att bli allvarligt sjuk av viruset.
Hur äldre och vårdgivare kan vara motverka spridning mot coronaviruset
För att motverka COVID-19 hos äldre då personer över 60 år är mer utsatta för allvarliga symtom från viruset, kan följande åtgärder hjälpa till att bibehålla deras hälsa:
- Följ strikt hygien genom att tvätta händerna regelbundet, undvik att röra vid ansiktet och täck för vid hosta och nysning
- Skapa en handlingsplan för att ta hand om äldre släktingar och se till att de har nödvändiga varor
- Kontakta äldre familjemedlemmar regelbundet via telefon eller e-post för att säkerställa deras hälsa
- Se till att deras hem är välfyllt med mat och förnödenheter för en månad framöver
- Undvik icke-nödvändiga medicinska besök vid symtom och överväg att använda KRY eller annan app om läkarbesök behövs vid symtom
- Håll dig fysiskt aktiv genom att ta promenader inomhus eller utomhus på platser med lite folk eller prova online-yoga eller stretching.
- Använd ett trygghetslarm för att ge seniorer 24/7 tillgång till hjälp vid nödsituationer.