Vad ska man göra vid en fallolycka?

Vad ska man göra vid en fallolycka?

När du får samtalet att din äldre närstående har fallit, sätter paniken in. En fallolycka är skrämmande för seniorer och deras nära och kära, oavsett om det aldrig har hänt tidigare eller om det är en regelbunden förekomst. Tyvärr faller seniorer allt för ofta.

Socialstyrelsen noterar att 100 000 personer varje år faller så illa att de behöver sjukvård, men att många seniorer också inte rapporterar sina fall till sina nära och kära eller läkare. Om din äldre närstående faller, här är några steg du kan ta för att hjälpa dem genom efterdyningarna samt ändra dina strategier för att förebygga fall när de har återhämtat sig.

Efterdyningarna av en fallolycka

Det första steget efter att en äldre person har fallit är att bedöma den fysiska skadan. Om din närstående hamnar på akuten på grund av en huvudskada, benbrott eller annan allvarlig skada vid en fallolycka, behöver du säkerställa att det finns en säkerhetsplan som gör att din närstående kan återgå hem på ett säkert sätt. Om fallet inte krävde ett sjukhusbesök bör du ändå boka en uppföljningsbesök med din närståendes läkare.

Det är viktigt att ta reda på mer om hur fallet inträffade, inklusive vad din närstående försökte göra vid den tidpunkten, och om de kunde ta sig upp efter fallet. Deras läkare kan hjälpa till att få fram dessa detaljer, granska din närståendes hälsa för att säkerställa att de inte har skadat sig, samt beställa eventuella uppföljningstester eller -besök. Om din närstående motstår att gå till läkaren, påminn dem om att det är ett viktigt steg för att förhindra att ett fall inträffar igen.

Fokusera på förebyggande åtgärder

När din närstående är frisk kan ni börja arbeta som ett team för att utveckla en fallolycksförebyggande plan för att minska risken för att en ny fallolycka ska inträffa. Här är några konkreta steg du kan lägga till på din att-göra-lista för att hålla alla säkra:

  • Om din närstående har fått ett mobilitetsverktyg utskrivet, se till att de vet hur man använder det korrekt och att det är anpassat för dem av en fysioterapeut.
  • Rensa bort skräp från de huvudsakliga gångvägarna i hemmet, särskilt från vardagsrummet till köket och från sovrummet till badrummet.”
  • Överväg att installera stödhandtag i badrummet, nära toaletten och duschen.
  • Badrummet kan vara särskilt farligt. Om din närstående har dålig balans eller uthållighet kan en duschstol vara nästa bästa steg. Säkra även alla mattor och ha halkfria golv i duschen.
  • Granska din närståendes skor. Välj skor som är robusta och passar dem väl. Överväg att bära skor inomhus hela tiden eller åtminstone robusta, halkfria tofflor med hård sula när de är hemma. Osäker på vilka skor som skulle vara bäst? Boka en tid med en fotvårdsspecialist.
  • Granska placeringen av föremål i köket. Se till att de föremål som din närstående använder mest finns inom räckhåll och inte kräver extra böjning eller sträckning. Ta bort eventuella stegar som de kan ha använt i köket.
  • Gå igenom din närståendes mediciner med deras apotekare. Se om det finns några piller de kanske tar som kan öka känslan av yrsel eller öka risken för fall. Bestäm sedan om andra alternativ kan vara säkrare att ta framöver.
  • Använd expertisen och rekommendationerna från din närståendes läkare. De kan ge specifika riktlinjer att lägga till din fallolycksförebyggande plan baserat på din närståendes specifika diagnos och framtida prognos.

Ha en beredskapsplan

En fallolycka kan fortfarande inträffa, även om du har den bästa fallolycksförebyggande planen med din närstående. Se till att du och din närstående har en beredskapsplan om ett fall skulle inträffa igen. Först, överväg ett trygghetslarm så att din närstående enkelt kan kalla på hjälp om ett annat fall inträffar. De är utformade för att informera familjevårdare om fallet.

Se också till att din närståendes nödkontakter finns på deras smartphone samt att de är uppdaterade på deras läkares kontor. Börja en fallolycksförebyggande plan omedelbart efter det första fallet inträffar. Vänta inte eller anta att ett fall är allt din närstående kommer att ha. Spela säkert och fokusera på fallförebyggande åtgärder för att minska risken för efterföljande fall.

Slutligen, ha en säkerhetsplan där din närstående ringer eller sms vid en viss tidpunkt på dagen eller kvällen så att du vet att de är säkra. Du kan ställa in ett larm på deras smartphone, införskaffa ett trygghetslarm eller lägga till det som en rutin i deras virtuella assistent (som Google Home eller Siri) så att de inte glömmer att skicka dig en snabb notis som låter dig veta att de är säkra.