Utmaningar för seniorer som bor själva

Att bo kvar i sitt eget hem när man åldras kan ge möjlighet att behålla den livsstil man är van vid i en plats man älskar. Även om det finns många fördelar med att bo hemma, medför det också specifika utmaningar. Genom att förstå utmaningar för seniorer som bor själva, kan du förbereda dig bättre för framtiden.

Vad innebär det att åldras hemma?

Att åldras hemma innebär att stanna i sitt eget hem när man blir äldre, istället för att flytta till ett vårdhem. Många äldre föredrar detta eftersom de kan bo i en välbekant miljö. Här är några av de vanligaste anledningarna till att man väljer att åldras hemma:

Bättre vård: När man åldras hemma har man ofta tillgång till personlig vård, antingen genom en anställd eller en familjemedlem. Du får individuell uppmärksamhet och hjälp när det behövs.
Mer komfort: Att bo hemma innebär ofta att man är i en miljö där man känner sig trygg och där man har många fina minnen. Du behåller också en högre grad av självständighet.
Lägre kostnader: Att bo hemma innebär att du slipper kostnader för boende på ett äldreboende eller sjukhem. Även om du fortfarande har utgifter, kan de vara lägre än kostnader för permanent vård.
Starkare relationer: Du kan hålla kontakten med dina vänner och familj samt vara närmare de du håller av. Dessa relationer kan göra boendesituationen mer trivsam.

Vilka utmaningar för seniorer finns det med att bo hemma?

Även om många äldre trivs med att bo hemma under åldrandet, finns det också många utmaningar för seniorer. Att vara medveten om dessa kan göra planeringen enklare när du bestämmer dig för att åldras hemma. Genom att veta vad som kan hända, kan du skapa lösningar för att göra ditt hem säkrare och mer bekvämt. Här är några exempel på utmaningar för seniorer som bor själva;

Behov av boenderelaterade förbättringar

En av många utmaningar för seniorer med att stanna kvar i sitt hem är själva huset. Det hem du bodde i när du var yngre kanske inte har alla de förbättringar som krävs för att passa dina behov när du blir äldre. Den vanligaste utmaningen är rörlighet. Här är några förbättringar som kan behövas:

  • Installera bättre belysning
  • Renovera ingångar för att ta bort trappsteg eller lägga till ramper
  • Sätta upp instruktioner på hushållsapparater
  • Göra dörrar och hallar rullstolsanpassade
  • Sänka diskhoar och andra inredningsdetaljer
  • Lägg till kontrasttejp på trappsteg

Dessa förändringar kräver ofta att husägaren har ekonomiska resurser för att genomföra alla nödvändiga uppgraderingar. Om du hyr kan du efter renoveringar behöva återställa lägenheten till ursprungligt skick, vilket kan medföra extra kostnader. Förutom renoveringar kan även andra utgifter som regelbundet underhåll och akutservice tillkomma. Beroende på dina behov kan du behöva anlita någon för att utföra uppgifter som du tidigare gjort själv, som att klippa gräset.

Fysiska och kognitiva förändringar

När vi åldras stöter vi på nya fysiska och mentala utmaningar, som:

Hörselnedsättning
Synnedsättning
Försämrat minne
Artros
Hjärtproblem
När du åldras hemma måste du tänka på hur dessa förändringar kan påverka din vardag. Du kanske behöver hjälp från en familjemedlem eller partner för att komma ihåg mediciner eller för att få hjälp med vardagliga sysslor. I ett äldreboende skulle någon annan ta hand om dessa behov.

Isolering och ensamhet

Att åldras hemma kan innebära att man spenderar mycket tid ensam. Många äldre uppskattar privatlivet som det innebär att bo hemma, men den minskade sociala kontakten med vänner och familj kan också leda till social isolering, vilket kan ha negativa effekter som:

Kognitiv försämring och sjukdom
Ökad risk för kognitiva sjukdomar
Försvagat immunförsvar
Depression eller psykiska problem

Vårdare och äldre vuxna kan lösa utmaningar för seniorer genom att planera för sociala aktiviteter, som att tillbringa tid med familjen, gå på lokala kurser, använda teknik för att hålla kontakten genom videosamtal och mycket mer.

Familjevårdare utan tillräckligt stöd

När man väljer att åldras hemma, kan yngre familjemedlemmar, som barn, ofta träda in som frivilliga vårdgivare och ge sin tid och sina resurser för att skapa en bra boendesituation. Dessa vårdgivare kan även hjälpa till med personlig vård och andra aktiviteter i vardagen. Det är dock vanligt att vårdgivare känner sig utbrända av sina ansvar, vilket kan påverka vårdkvaliteten. Det är viktigt att både vårdgivaren och den äldre vuxne är medvetna om detta och skapar en plan för att stödja båda. Detta kan innebära att ha fler personer att ringa när den primära vårdgivaren behöver vila eller hjälp.

Höga kostnader för långsiktig vård

Även om det är billigare att åldras hemma än att flytta till ett äldreboende, kan du stöta på högre levnadskostnader än du haft tidigare. Din inkomst och försäkringar kanske inte täcker tjänster som:

24/7 hemtjänst
Matinköp
Måltidsleveranser
Personlig hjälp
Transportproblem

Transport ger äldre vuxna frihet att kunna göra ärenden, delta i samhällsaktiviteter och gå på läkarbesök. Många äldre väljer att sluta köra för att de inte känner sig säkra eller på grund av dålig hälsa och i landsbygdsområden kan det dessutom saknas kollektivtrafik, vilket kan innebära utmaningar för seniorer. Detta innebär att du kan behöva be nära och kära om hjälp med transport eller hitta andra sätt att ta dig runt. Du kan också använda färdtjänst för att komma dit du behöver.

Begränsade sociala program

Sociala program som erbjuder hjälp med grundläggande behov som mat, bostad och transport gör det möjligt att bo hemma och underlättar utmaningar för seniorer. Men dessa program är ofta begränsade och kan ha strikta regler för vem som får tillgång till dem. Vissa kämpar också med att få finansiering, vilket kan innebära att du inte får den hjälp du behöver. Det finns dock förmåner att få, och du kan ofta hitta information om dem online eller hos din kommun.

Skapa en plan för att åldras hemma

Trots utmaningar för seniorer, ger det också möjlighet att bo i ett hem där man kan tillbringa sina senare år. För att få bästa möjliga livskvalitet när du åldras hemma, är det bra att börja planera i förväg. Här är några användbara tips:

  • Utvärdera din nuvarande situation och fundera på hur den kan förändras med åren. Om din rörlighet är något begränsad men du fortfarande kan röra dig fritt hemma, fundera på hur din rörlighet kan förändras inom ett år. Det kan vara bra att börja planera för att installera räcken eller göra andra justeringar innan du verkligen behöver dem.
  • Om du har hälsoproblem, prata med dina läkare om hur dessa kan påverka dina behov i framtiden. Med deras råd kan du skapa en plan för kommande år.

Tips för att få bästa livskvalitet när du åldras hemma

Att åldras hemma kan vara en positiv upplevelse, särskilt när du planerar för din framtida hälsa. Här är några tips för att möta utmaningar för seniorer som bor själva:

  • Ta kontakt med personer du känner: Vänner, familj och grannar är viktiga resurser för äldre som bor hemma. Tänk på dina behov och var öppen med dina nära och kära om hur de kan hjälpa dig.
  • Undersök tillgängliga resurser: Även om sociala program kan vara begränsade, ger de bra stöd när det behövs. Sök efter sociala program i ditt område och se vad som finns tillgängligt.
  • Förbättra ditt hem: Enkla förändringar i hemmet kan göra en stor skillnad. Ta bort fallrisker som mattor och sätt upp halkskydd på golvytor. Se till att nödvändiga saker finns på en nivå som är lättillgänglig, även om det innebär att du måste flytta om möbler eller byta sovrum.
  • Planera för nödsituationer: Ett trygghetslarm kan vara bra att ha, likaså en bra telefon för att kunna nå någon om du behöver hjälp.