Tidiga tecken på Parkinsons sjukdom

Om du misstänker att du eller en närstående kan ha symptom på Parkinsons sjukdom, är det viktigt att ta reda på de nästa stegen för att få en diagnos och lära sig hur man ska hantera det. Tidig upptäckt av Parkinsons sjukdom kan förbättra livskvaliteten och ge trygghet för de som vårdar den sjuke.

Vad är Parkinsons sjukdom?

Parkinsons sjukdom är en rörelsestörning som främst drabbar äldre personer. De som lider av sjukdomen får ofta skakningar i händer, ansikte, ben och käke. Sjukdomen kan också påverka balansen och göra rörelser långsammare och stelare. Orsaken till detta är att nervceller i hjärnan inte producerar tillräckligt med dopamin, vilket gör att hjärnan får svårare att skicka elektriska signaler till kroppen. Parkinsons sjukdom börjar oftast vid cirka 60 års ålder, men kan även uppträda tidigare. Genetiska faktorer kan göra sjukdomen mer vanlig i vissa familjer, men den kan också förekomma hos personer utan någon familjehistorik av sjukdomen.

Hur upptäcker man Parkinsons sjukdom?

Det bästa sättet att upptäcka Parkinsons sjukdom är att hålla utkik efter de tidiga symptomen. Sjukdomen har både motoriska och icke-motoriska symptom. De motoriska symptomen är de mest kända, men det är ofta de icke-motoriska symptomen som visar sig först. Börja med att leta efter icke-motoriska tecken för en så tidig diagnos som möjligt.

Icke-motoriska symptom
Parkinsons sjukdom börjar ofta med små förändringar som inte är direkt kopplade till rörelse. Här är några exempel på tidiga tecken att vara uppmärksam på:

  • Förlust av luktsinne: Du kanske märker att du inte kan känna lukten av vissa livsmedel, som bananer, lakrits eller inlagd gurka. Förlust av lukt kan bero på förkylning eller influensa, men om den kvarstår under en längre tid kan det vara ett tecken på något allvarligare.
  • Förstoppning: Oregelbundna tarmrörelser kan bero på mediciner eller brist på fiber, men ihållande problem med tarmarna kan också vara ett tecken på Parkinsons sjukdom.
  • Sömnstörningar: Tidig Parkinsons sjukdom kan visa sig som oro i sömnen eller att du rör dig eller agerar ut drömmar när du sover djupt. En partner kan ofta märka detta symptom.
  • Depression: Parkinsons sjukdom kan påverka ditt humör och orsaka depressiva symtom, vilket beror på en obalans i hjärnans signalsubstanser.
  • Yrsel eller svimning: Parkinsons sjukdom kan orsaka yrsel vid uppresning då lågt blodtryck är vanligt när man har den sjukdomen.

Motoriska symptom
Efter att de icke-motoriska symptomen visat sig, följer ofta motoriska symptom. En säker diagnos baseras på dessa symptom, som kan inkludera:

  • Skakningar: Skakningar börjar oftast i händer, fingrar eller haka. Till en början kan det röra sig om små skakningar, som att en finger darrar när du är i vila.
  • Mindre handstil: Ett annat motoriskt symptom är att handstilen blir mindre och mer trång. Detta kallas mikrografi. Skrivandet blir ofta mindre och bokstäverna blir mer kompakta.
  • Svårigheter att röra sig: Många personer med Parkinsons sjukdom upplever att deras fötter känns fastklistrade på golvet när de försöker röra sig. Det kan börja med stelhet i höfter eller axlar.
  • Böjd hållning: Ett annat motoriskt tecken är att du får svårt att stå rakt. Detta beror på förändringar i musklerna längs ryggen och nacken.
  • Maskerat ansikte: Du kan få ett permanent allvarligt eller deprimerat uttryck. Detta beror på svårigheter att kontrollera ansiktsmusklerna.
  • Förändringar i rösten: Svårigheter att kontrollera stämbanden kan ge en andfådd eller hes röst. Trots att många sjukdomar kan påverka rösten, kan långvariga förändringar vara ett tecken på Parkinsons sjukdom.

Vad du kan göra när du misstänker Parkinsons sjukdom

En Parkinsons sjukdomsdiagnos börjar med att identifiera både icke-motoriska och motoriska symptom. Både äldre vuxna och deras nära anhöriga kan lägga märke till dessa symptom. När flera icke-motoriska tecken och några motoriska symptom uppträder kan du ta upp dina bekymmer med en allmänläkare. En allmänläkare kan hänvisa dig till en neurolog med specialistkunskap om rörelsestörningar. Dessa läkare använder neurologiska undersökningar och en fysisk undersökning för att testa för Parkinsons sjukdom. De kan även beställa röntgenundersökningar för att bekräfta diagnosen.

Att leva med Parkinsons sjukdom

När du eller en närstående får diagnosen Parkinsons sjukdom kan du vilja ha information om hur livet kommer att förändras med fysiska symptom och andra justeringar. Trots osäkerheten kan ett meningsfullt liv vara möjligt även med Parkinsons sjukdom.

Bestäm dina prioriteringar
Många äldre personer med Parkinsons sjukdom lyckas behålla sin livskvalitet och fortsätta med det de älskar, trots fysiska och känslomässiga utmaningar. Efter diagnosen, ta tid att fundera på vilka aktiviteter som ger dig mest glädje. När du har fastställt dina prioriteringar kan du planera in dessa i ditt dagliga liv.

Håll kontakt med ett stödjande nätverk
Personer som möter fysiska och mentala utmaningar, som depression, kan ofta ha nytta av att dela sina upplevelser med andra. Håll en öppen kommunikation med din partner och dina närstående så att du har ett stödsystem att luta dig på. Du kan också komma i kontakt med andra som har samma sjukdom och dela erfarenheter.

Skapa hälsosamma rutiner
En hälsosam livsstil kan bidra till att hantera symptomen och göra det möjligt att leva bra med Parkinsons sjukdom. Fokusera särskilt på följande tre områden:

  • Ätvanor: Hitta livsmedel som hjälper dig att hålla energin uppe, stödjer skelettet och förbättrar effekten av mediciner.
  • Vila: Var uppmärksam på förändringar i din energi och ge din kropp tid att återhämta sig efter aktiviteter för att bevara energi till det du älskar.
  • Fysisk aktivitet: Regelbundna rörelser förbättrar balansen, rörligheten, depression och förstoppning.

Vid skapande av nya rutiner kan aktiviteter som cykling, yoga eller tai chi hjälpa dig att vara aktiv samtidigt som du hanterar energi och rörelser.

Sök expertmedicinsk rådgivning
Det är viktigt att hitta en läkare som är specialist på Parkinsons sjukdom för att få råd om hur du kan hantera symptomen. Att bygga upp ett kunnigt vårdteam ger både de drabbade och deras anhöriga någon att vända sig till för medicinsk vägledning. En specialist kan också föreslå anpassningar i livsstilen och rekommendera lämplig medicinering.

Använd ett medicinskt larmsystem för ökad trygghet
Att leva fullt ut med Parkinsons sjukdom börjar med att känna sig trygg. Personer med Parkinsons sjukdom kan vara tveksamma till att återuppta aktiviteter de tidigare gillade. Anhöriga kan också vilja känna trygghet när de vårdar en person med sjukdomen.

Seniorklockan erbjuder ett trygghetslarm med anpassningsbara funktioner som ger frihet med extra skydd. Oavsett om du funderar på om du har sjukdomen eller har en familjemedlem som nyligen har fått den, kan du utforska vår enhet för att hitta den bästa lösningen för dina eller din närståendes behov.