Sambandet av diabetes och hörselnedsättning
Diabetes och hörselnedsättning är två vanliga hälsoproblem som visar sig vara oväntat nära kopplade. Även om forskarna ännu inte vet om vilket samband diabetes och hörselnedsättning har, framkommer allt mer information om deras relation och vad detta innebär för vården av patienter. Att förstå sambandet mellan dem visar hur viktigt det är att se till helheten vid diabetesvård. Genom att hålla blodsockret stabilt, leva hälsosamt och genomföra regelbundna hörseltester kan diabetiker minska sin risk för hörselproblem.
Vad är diabetes?
Diabetes mellitus är en kronisk sjukdom som leder till högt blodsocker. Den delas in i två huvudtyper ;Typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppen inte producerar insulin och man behandlar det genom att injicera insulin via exempelvis en insulinpump eller via en insulinpenna. Typ 2, som cirka 90 % av diabetiker har, innebär att kroppen antingen blir immun mot insulin eller inte producerar tillräckligt.
Den sistnämnda kan ofta förebyggas genom att hålla en sund vikt, träna regelbundet, äta en balanserad kost och undvika processad mat och söta drycker. Behandling för typ 2 omfattar ofta att övervaka blodsockret, ta mediciner och ibland insulin samt göra livsstilsförändringar som gynnar hälsan.
Vad är hörselnedsättning?
Hörselnedsättning innebär en partiell eller fullständig förlust av hörsel och kan vara konduktiv (som påverkar ytter- eller mellanörat), sensorineural (som påverkar innerörat eller hörselnerven, vilket är vanligast), eller en kombination av båda.
Att förebygga hörselnedsättning innebär att skydda öronen från höga ljud, göra regelbundna hörselkontroller och undvika vissa mediciner som kan påverka hörseln negativt.
Behandlingsalternativen inkluderar hörapparater, talterapi, cochleaimplantat och andra hjälpmedel som ljudförstärkare.
Kopplingen mellan diabetes och hörselnedsättning
Studier visar en tydlig koppling mellan diabetes och hörselnedsättning. Hörselproblem är dubbelt så vanliga hos diabetiker jämfört med de utan, och personer med förhöjda blodsockernivåer, även i förstadiet av diabetes, har 30 % högre risk för hörselproblem än de med normala nivåer. Diabetiker tenderar också att drabbas av mer allvarlig hörselnedsättning, särskilt om blodsockret är dåligt kontrollerat. Diabetesrelaterad hörselnedsättning är vanligare bland dem som har haft sjukdomen under en längre tid och oftare hos personer under 60 år.
Orsaken är inte fullt känd, men det finns teorier:
Skador på blodkärl: Högt blodsocker kan skada små blodkärl i innerörat, precis som sjukdomen kan skada ögon och njurar.
Nervskador: Sjukdomen kan också påverka nerver, inklusive hörselnerverna.
Cellskador: Oxidativ stress (för höga halter av reaktiva ämnen, vilket gör att celler skadas) och mitokondrieskador (skador på mitokondrier, cellernas kraftverk) kan påverka celler i innerörat.
Rekommendationer till diabetiker för att reducera kopplingen mellan diabetes och hörselnedsättning
För att minska risken för hörselnedsättning bör diabetiker sträva efter god blodsockerkontroll genom att regelbundet mäta sina nivåer, följa en diabetesanpassad kost och träna minst 30 minuter om dagen. Att bibehålla en hälsosam vikt samt ha normala blodtrycks- och kolesterolnivåer är också viktigt, liksom att ta sina mediciner som ordinerat. Diabetiker bör överväga att lägga till regelbundna hörselkontroller och ha bra öronhygien som en del av sin vård och göra ett hörseltest när diagnosen ställs. För alla, men särskilt för diabetiker, är det viktigt att skydda hörseln genom att minska ljudnivån på TV och musik, ta pauser från högt ljud och använda hörselskydd i bullriga miljöer eller begränsa tiden i sådana miljöer.
Dessutom kan stresshantering, exempelvis genom meditation och djupandning, samt god sömn ge hälsovinster för diabetiker då risken för hörselnedsättning reduceras.
Om du redan har drabbats av en hörselnedsättning kan Seniorklockans XL17 vara ett perfekt hjälpmedel för att underlätta vardagen.