Förutom de kalla temperaturerna innebär vintern också en ökad risk för olika sjukdomar och medicinska nödsituationer. Eftersom vårt immunsystem försvagas med åldern kan även milda symptom, som en vanlig förkylning, bli ett allvarligt hälsoproblem för äldre. Genom att vidta rätt åtgärder kan du skydda dig mot vinteråkommorna som senior och potentiellt rädda ditt liv.
Några av de vanligaste vinteråkommorna som senior:
Astmaattacker
Den kalla, torra luften på vintern är en vanlig utlösare för astmasymtom, såsom andfåddhet och pipande andning. Dessa symtom kan leda till en astmaattack, en av de vanligaste vinteråkommorna som senior där musklerna i luftvägarna drar ihop sig. Här är några tips för att minska risken för astmaattacker under vintern:
- Håll dig borta från elden. Även om det kan kännas mysigt, kan röken från en brasa irritera lungorna och trigga en astmaattack.
- Andas genom näsan istället för genom munnen. För att värma upp luften innan den når lungorna, använd en halsduk över både näsa och mun när du går utomhus.
- Byt filter i värmesystemet. Se till att filter i ditt hem är rena för att undvika att damm och skräp sprids i luften och utlöser astma.
- Följ din medicinska ordination. Astmaattacker är vanligare under vintermånaderna, så det kan vara bra att tala med din läkare om du behöver justera din medicinering.
Smärtsamma leder
Artrit och ledvärk brukar vara som mest besvärande på vintern, men även de utan artrit kan känna av stelhet eller ledvärk, särskilt om man lider av säsongsbunden depression. Här är några tips för att lindra smärtan:
- Simma. Simning är en skonsam form av träning som hjälper till att lösa upp stela muskler och leder.
- Njut av varma drycker. Varm choklad och te är inte bara tröstande, utan kan även lindra ledvärk.
- Håll dig varm på nätterna. För att förebygga morgonsmärta, använd en uppvärmd madrass eller filt för att hålla lederna varma medan du sover.
- Undvik viktuppgång. För mycket vikt kan belasta lederna, så håll koll på kosten och motionen under vintermånaderna.
Hjärtsjukdomar
Hjärtat måste jobba hårdare för att hålla kroppen varm på vintern, vilket gör att risken för hjärtattacker ökar under den kalla årstiden. Om du har en kronisk lungsjukdom, som KOL, är det särskilt viktigt att ta vissa försiktighetsåtgärder:
- Håll ditt hem varmt. För att underlätta för ditt hjärta, sätt inomhustemperaturen på minst 20 grader Celsius.
- Klä dig ordentligt. Att bära flera lager och även hatt och vantar inomhus kan hjälpa till att hålla värmen.
- Använd en luftfuktare. En luftfuktare hjälper till att motverka torra luftvägar och kan lindra påfrestningar på hjärtat.
- Överansträng dig inte. Det är viktigt att ta det lugnt om du behöver skotta snö eller göra andra ansträngande aktiviteter utomhus. Ta regelbundna pauser och be om hjälp vid behov.
Förkylning
Förkylning är en av de vanligaste vinteråkommorna som senior på vintern, och symtom som rinnande näsa, halsont, hosta och feber är ofta förstadier till influensa. För äldre är det särskilt viktigt att vidta förebyggande åtgärder för att undvika komplikationer som lunginflammation:
- Tvätta händerna ofta. Det är ett effektivt sätt att minska risken för att sprida bakterier och virus.
- Rör inte vid ansiktet. Undvik att ta på mun, näsa och ögon för att minska risken för att virus kommer in i kroppen.
- Använd engångsservetter. För att inte sprida smittan, använd engångsservetter för att torka bort snuva och nysningar, och hosta i armvecket.
- Stärk immunförsvaret. Se till att du får i dig rätt näring för att hålla ditt immunförsvar starkt.
Influensa
Influensa är en av de allvarligaste vinteråkommorna, särskilt för äldre. För att minska risken att bli sjuk är det viktigt att:
- Ta influensavaccin varje år. Vaccinet är både säkert och effektivt för äldre och är det bästa sättet att skydda sig mot influensa.
- Undvik sjuka personer. Om någon är sjuk med influensasymtom, håll ett avstånd tills de mår bättre.
- Konsultera läkare om du känner dig sjuk. Eftersom symtomen på influensa liknar en förkylning är det viktigt att uppsöka läkare för att få rätt diagnos och behandling.
Skydd hela vintern och året runt
De kalla vintermånaderna medför risker för hälsan, men genom att vidta rätt åtgärder såsom att hålla dig aktiv, kan du minska risken för vinteråkommorna och fortsätta bo tryggt och självständigt. Ett trygghetslarm från Seniorklckan ger dig dygnet runt tillgång till hjälp, vilket gör att du kan bo kvar i ditt eget hem längre och känna dig säker, oavsett om du behöver medicinsk hjälp eller bara en närstående som kommer förbi.