Så hjälper du vid undernäring hos seniorer

När vi åldras påverkas vår aptit ofta av fysiologiska och perceptuella förändringar. Seniorer behöver generellt äta mindre kalorier på grund av en lägre ämnesomsättning och minskad muskelmassa samt fysisk aktivitet. Förändringar i matsmältningssystemet eller tandproblem som ofta följer med åldern kan också påverka aptiten och orsaka undernäring hos seniorer. Dessutom kan försämrat smak- och luktsinne göra att maten inte längre känns lika njutbar, vilket leder till minskad matlust. Dessa förändringar är en del av åldrandet och är ofta normala. En minskad aptit är vanligt med åldern, men undernäring hos seniorer kan få allvarliga konsekvenser som vitamin- eller näringsbrist.

Tecken på undernäring hos seniorer

De som inte äter tillräckligt på grund av svårigheter med mat- eller hälsoproblem kan visa olika tecken på undernäring beroende på ålder och livsstil. Hos barn kan det till och med synas hos dem som är överviktiga. Undernäring hos seniorer vara svårare att upptäcka, särskilt om de lever ensamma. Här är några tecken att hålla utkik efter vid undernäring hos seniorer;

Håll koll på matvanor. En plötslig förändring i matvanor, som snabb viktminskning, kan vara ett tecken på undernäring. Om din anhörige bor ensam, kontrollera ofta hur de mår, eftersom sådana förändringar kan vara svåra att upptäcka via telefon.

Var uppmärksam på varningssignaler. Undernäring kan försvåra läkning av sår och orsaka tandproblem. Brist på näring kan även göra att kroppen blir svagare eller orsaka yrsel, vilket kan leda till fall.

Tänk på mediciner. Om din anhörig tar flera mediciner, prata med läkaren om hur de kan påverka aptiten och näringsupptaget. Vissa läkemedel kan påverka matsmältningen och aptiten negativt.

Depression och social isolering. Både en orsak till och ett tecken på undernäring, och depression och social isolering kan ha en allvarlig effekt på den äldre kroppens hälsa. Ensamhet, sjukdom, och svårigheter att röra sig kan minska aptiten. Om en i övrigt frisk senior blir mer tillbakadragen och undviker sociala sammanhang kan det vara ett tecken på att aptiten påverkas.

Så övervinner du undernäring hos seniorer

Om du är orolig för en äldre anhörigs brist på aptit finns det flera sätt att hjälpa till så att de får i sig rätt näring för att hålla sig friska:

  • Fokusera på näringsrik mat. Det handlar inte om att äta mer, utan om att välja mat som är rik på både näring och kalorier. Om aptiten är låg är det osannolikt att personen kommer att äta mer, men genom att äta mindre men mer näringsrik mat kan man få i sig tillräckligt med näring.
  • Tänk på protein. Se till att inkludera proteinrika livsmedel vid varje måltid och mellanmål. Protein är en viktig byggsten för kroppens muskler, ben, blod och hud.
  • Ta itu med matosäkerhet. Om din anhörige har svårt att få tillräckligt med mat finns det flera stödprogram och organisationer som kan hjälpa seniorer med mat och måltider för att förebygga undernäring och hunger.
  • Uppmuntra till sociala måltider. För personer i alla åldrar, inte bara äldre, kan det minska aptiten att äta ensamma. Måltider är ofta en social aktivitet, så uppmuntra seniorer att äta tillsammans med vänner eller familj. Kolla in lokala seniorcenter, kyrkor och gemenskapscentrum för måltidsmöjligheter.
  • Överväg aptitstimulerande läkemedel. Vissa seniorer kan ha nytta av aptitstimulerande medicin. Rådgör med läkare för att se om detta är ett bra alternativ.

Näringsrik mat för seniorer

Om problemet inte är matosäkerhet utan snarare brist på kunskap om näringsrik mat, här är exempel på livsmedel som är både näringstäta och kaloririka:

  • Nötter och frön: Tillsätt i havregryn, gröt eller sallader eller ät som snacks.
  • Nöt- och frösmör (jordnötssmör, mandelsmör, etc.): Servera på rostat bröd, kex, bagels eller blanda i smoothies.
  • Avokado: Lägg till i sallader, smörgåsar eller smoothies.
  • Olivolja: Använd för att fräsa grönsaker och kött eller som salladsdressing.
  • Ägg: Lägg till i grytor, köttfärslimpa, potatismos eller sallader.
  • Ostar: Ge som snacks eller i smörgåsar eller lägg till i grytor och soppor.
  • Smoothies/milkshakes: Gör smoothies med mjölk eller yoghurt, frukt, jordnötssmör och banan eller avokado. Proteinpulver kan tillsättas för extra protein.

Proteintrika livsmedel inkluderar:

  • Kött: nötkött, kyckling, fisk, kalkon, lamm
  • Mjölkprodukter: yoghurt, keso, lättmjölk
  • Jordnötssmör
  • Torkade bönor och ärtor

Lid inte i tysthet

Att bo ensam innebär inte att vara isolerad från dem som bryr sig om dig. Även om din familj eller vänner inte bor nära kan du få hjälp genom tjänster som Seniorklockan, som erbjuder övervakning. Med bara ett tryck på en knapp kan du få den hjälp du behöver, så du slipper lida i tysthet, särskilt om du upplever tecken på undernäring hos seniorer.