Visste du att vardagliga aktiviteter kan öka risken för hjärtsjukdomar? Fler oväntade faktorer påverkar hjärthälsan som senior än du kanske tror. Kost, fysisk aktivitet och stress är kända faktorer som påverkar hjärtsjukdomar. Men för äldre personer innebär omväxlande mediciner, kosttillskott och livsstilsförändringar ytterligare risker. Små vardagsögonblick som huvudvärk, långa bilfärder och tandborstning kan påverka hjärtat med stigande ålder. Att förebygga hjärtproblem behöver inte betyda begränsad livskvalitet – att känna till dessa riskfaktorer kan hjälpa dig att främja ett friskt hjärta och ett långt, självständigt liv.
Trafikstress och hjärthälsan som senior
Att sitta länge i trafik är både mentalt och fysiskt stressande. Enligt Hjärt-lungfonden kan långvarig stress bidra till högt blodtryck, vilket skadar artärerna och ökar risken för hjärtsjukdomar. Det är svårt att undvika trafik helt, men det finns sätt att minska stressen. Överväg om korta ärenden kan skötas via videosamtal istället för fysiska möten, vilket också minskar risken för COVID-19-exponering. När du handlar, använd hemleveranstjänster som och vid längre resor, dela bil med hushållsmedlemmar eller pröva andra transportsätt som cykel, tåg eller buss. Detta kan minska stressen och ge tid för mental återhämtning.
Migrän och hjärthälsan som senior
Personer med migrän har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Kvinnor drabbas oftare av migrän, vilket innebär att särskilt äldre kvinnor bör vara uppmärksamma. Regelbunden användning av NSAID-preparat (som ibuprofen) kan också öka risken för hjärt-kärlproblem – rådgör med din läkare om alternativ för smärtlindring som värme/kyla, vila och avslappningstekniker. Migrän med aura är en särskilt riskfylld variant, eftersom den kan öka risken för stroke. Diskutera eventuella neurologiska symtom som synstörningar eller stickningar med läkare.
Kvinnors hjärthälsa
Hjärtsjukdomar utgör en betydande risk för kvinnor, särskilt efter klimakteriet då naturliga hormonförändringar kan öka blodtryck och kolesterolnivåer. Att övervaka blodtrycket med en blodtrycksmätare kan hjälpa till att kontrollera hälsan. En kost som främjar hjärthälsa är också viktig och kan inkludera livsmedel som havregryn, fisk, mandlar, avokado och olivolja. Kvinnor kan även uppleva ovanliga hjärtsymtom som trötthet, illamående eller smärta i armarna – var uppmärksam på dessa som möjliga varningssignaler.
Mäns hjärthälsa
Enligt Socialstyrelsen år 2022 drabbades män av 64 % av alla händelser av akut hjärtinfarkt, samt att män som är under 60 år har 3 gånger större risk att drabbas av en hjärtinfarkt än kvinnor i samma ålder. Män och kvinnor upplever också smärta olika samt är uppväxta med andra värderingar, vilket kan göra att män uppsöker vård senare eller inte alls trots att de uppvisar symtom på hjärtproblem.
Tandhälsa och hjärthälsan som senior
Inflammation från tandköttssjukdomar kan påverka hjärtat negativt. Personer med tandköttsinflammation löper upp till tre gånger högre risk för hjärtsjukdomar. Förebygg genom att borsta med fluortandkräm två gånger om dagen, flourskölj munnen 1 gång/dag och besök din tandläkare regelbundet.
Ensamhet och hjärthälsan som senior
Mental hälsa påverkar vår fysiska hälsa direkt, och långvarig ensamhet kan öka risken för hjärtsjukdomar på liknande sätt som rökning. Ensamhet är också kopplad till högt blodtryck och svagare immunförsvar. Bekämpa ensamhet genom att prata med vänner, utforska nya aktiviteter eller motionera och vistas utomhus.
Att förstå och hantera oväntade riskfaktorer hjälper dig att ta bättre hand om hjärtat och leva ett liv fritt från onödiga begränsningar.
Om du vill känna dig ännu mer trygg ifall din hjärthälsa försämras, kan ett modernt trygghetslarm från Seniorklockan vara lösningen. Du kan snabbt larma via en SOS-knapp till dina anhöriga vid nödsituationer samt att din position delas, vilket gör att du kan tillkalla hjälp på ett enkelt och effektivt sätt.