När är det dags för hemtjänst?

När är det dags för hemtjänst?

När våra älskade blir äldre börjar det ofta växa oro bland vuxna barn eller andra familjemedlemmar angående det stöd den äldre får – eller inte får – medan de bor hemma. När är det dags att inleda en diskussion om att få in extra hjälp, som en hemtjänstpersonal? Här är det du behöver veta om dina alternativ för hemtjänst och de tecken som kan indikera att ytterligare stöd är nödvändigt för att din äldre släkting ska vara säker, bekväm och må bra i sitt hem.

Exempel på tjänster:

  • Transport till/från läkarbesök eller ärenden
  • Planering av måltider och livsmedelsinköp
  • Beredning av måltider
  • Hemhjälp, såsom lätt städning och tvätt
  • Hjälp med personlig omvårdnad, som duschning, hygien och klädsel
  • Sällskap och regelbundna uppföljningar

Beroende på din älskades behov och medicinska bakgrund finns det olika alternativ för hemtjänst som kan införas i hemmet.

Tecken på att din närstående kan behöva hjälp av hemtjänst:

Historik av fall

En viktig signal som kan tyda på att hemtjänst kan vara ett bra alternativ är om det finns en historik av fall under de senaste 6–12 månaderna. Tyvärr är fallvanor hos äldre betydligt vanligare än hos yngre personer; enligt Socialstyrelsen faller 100 000 personer varje år, 65 år eller äldre, så illa att de behöver läkarvård. Fall kan leda till akutmottagningsbesök, frakturer och andra skador, samt ångest efter fallet både för den äldre och deras familjemedlemmar. Om din älskade har fallit hemma, oavsett om det lett till skador eller inte, kan det vara klokt att överväga att få in extra stöd. Hemtjänst kan inkludera assistans med uppgifter som har högre risk för fall, som att duscha.

Nyligen sjukhusvistelse eller förändring av hälsotillstånd

En annan signal på att hemtjänst kan vara en bra lösning är en nyligen genomförd sjukhusvistelse eller en förändring i den äldres tillstånd. Efter att ha kommit hem från sjukhuset kan din älskade vara svag, trött eller ha en ökad risk för uttorkning eller fall, särskilt om deras hälsa har försämrats nyligen. Hemtjänst kan ge hjälp med dagliga aktiviteter, så att din närstående kan fokusera på återhämtning och att må bättre. De kan också förbereda måltider, påminna om mediciner och agera sällskap.

Dålig hygien

En av de tydligaste indikationerna på att något inte står rätt till och att din närstående inte trivs hemma är deras hygien. Om du upptäcker att din mamma, som alltid är välklädd vid familjebesök, sitter i pyjamas när du kommer på din vanliga söndagsmiddag, är det skäl att misstänka att något är fel. Om din pappa däremot bär samma kläder om och om igen, eller om han ser ovårdad ut, kan det vara bra att ställa frågor om hur han har det hemma. Att duscha, ta hand om sig själv, klä sig och tvätta kan kännas överväldigande om man har ont eller om man lider av förvirring, trötthet eller har svårt att röra sig som tidigare. Ytterligare hjälp i hemmet kan säkerställa att din närstående får det stöd de behöver och ge dig extra ögon för att observera vad som kan ligga bakom de dåliga hygienvanorna.

Viktminskning eller viktökning

Att upprätthålla en hälsosam kost kan vara en utmaning för äldre. Din närstående kan ha svårt att laga mat för en person, eller de kanske har problem med den kognitiva processen av att planera och förbereda måltider. Det kan också vara så att de aldrig varit den som lagar mat i familjen och nu har svårt att göra det på egen hand. Om din närstående har upplevt plötslig viktminskning eller viktökning, och du är medveten om att det inte beror på en medicinsk åkomma, kan det tyda på att de inte får i sig näringsrik mat hemma. Kanske förlitar de sig på processad mat för sina måltider, eller så småäter de under dagen och får inte de vitaminer och mineraler de behöver för en hälsosam kropp och ett starkt immunförsvar. Hemtjänst kan ge stöd för näringsintaget genom måltidsplanering, livsmedelsinköp och matlagning.

Om hemtjänst inte är ett alternativ

Du kanske tvekar om hemtjänst är det bästa steget just nu, eller så söker du en lösning för att säkerställa att din närstående kan få hjälp om de skulle falla eller råka ut för en nödsituation. I så fall kan Seniorklockans trygghetslarm vara en bra lösning. Vårt trygghetslarm erbjuder bland annat en SOS-knapp eller fallsensor som används vid nödsituationer för att säkerställa tryggheten hos den drabbade personen och dess anhöriga. En sådan investering kan ge värdefull sinnesro och vara ett bra steg innan hemtjänst blir aktuellt.  När du är osäker är det viktigt att involvera din äldre släkting i en diskussion om hur de har det hemma, gärna tillsammans med deras läkare.