Morgondryck kan sänka blodtrycket hos äldre

För att hantera högt blodtryck är det viktigt att införa hälsosamma vanor. Nyckelstrategier för att sänka blodtrycket hos äldre inkluderar att upprätthålla en hälsosam vikt, sluta röka, vara fysiskt aktiv och äta en balanserad kost. Vissa livsmedel innehåller näringsämnen som naturligt sänker blodtrycket, tack vare sina hjärtvänliga egenskaper, fibrer, antioxidanter, nyttiga fetter och antiinflammatoriska ämnen. Samma sak gäller drycker. Förutom att vara en uppfriskande start på dagen kan morgondryck även sänka blodtrycket hos äldre. Många av dessa drycker är lätta att hitta i din lokala mataffär eller i närbutiker. Tänk dock på att helst välja naturliga sockerarter i frukt-, grönsaks- och mjölkdrycker samt att undvika tillsatt socker i energidrycker, läsk och smakade teer.

Kontrollera för att sänka blodtrycket hos äldre

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck, eller hypertoni, innebär att blodets tryck mot artärväggarna är konstant för högt. Detta tillstånd kan skada blodkärlen över tid och leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtinfarkt och stroke. Orsaker kan inkludera ärftlighet, livsstilsfaktorer, ålder, kön och olika medicinska tillstånd. Blodtrycket mäts med två siffror: systoliskt (övertryck) och diastoliskt (undertryck). En mätning över 140/90 indikerar oftast högt blodtryck enligt Blodtrycksdoktorn och Hjärt-Lungfonden.

Allmäna tips för att sänka blodtrycket hos äldre

  • Minska och sträva efter minimalt bearbetade livsmedel.
  • Laga mat hemma för att undvika höga natriumhalter i restaurangmat.
  • Använd örter och kryddor för att smaksätta istället för salt.
  • Läs livsmedelsetiketter för att välja låghaltsnatriumprodukter.
  • Motionera minst 30 minuter/dag

Morgondrycker som kan sänka blodtrycket hos äldre

Äppeljuice: Njut av äppeljuice med måtta, eftersom den är rik på antioxidanter och polyfenoler som hjälper till att sänka kolesterol och inflammation, vilket är fördelaktigt för blodtrycket. Välj osötad, ”grumlig” juice eller cider för att få behålla de nyttiga ämnena.

Rödbetsjuice: Rödbetor innehåller nitrater som kan ha en betydande effekt på att sänka blodtrycket hos äldre. Mixa dem till juice eller köp färdig rödbetsjuice för en smidig lösning.

Lättmjölk: Mjölk är en bra källa till viktiga näringsämnen som kalium, kalcium och magnesium, som stödjer ett hälsosamt blodtryck. Forskning visar att lättmjölk kan bidra till att sänka blodtrycket hos vuxna, men mjölk överlag har också sina fördelar, särskilt för dem som behöver få i sig mer vitaminer och kalcium.

Granatäpplejuice: Denna juice är rik på fibrer, antioxidanter och kalium, vilket gör den till ett gott och effektivt alternativ för att sänka blodtrycket. Se till att välja sorter utan tillsatt socker.

Vatten: Att dricka vatten är viktigt för den övergripande hälsan och kan hjälpa till att sänka blodtrycket hos äldre, särskilt om uttorkning orsakar en tillfällig ökning. Vatten på egen hand botar dock inte högt blodtryck.

Drycker att undvika vid högt blodtryck

Alkohol: Att konsumera mer än en drink per dag för kvinnor eller två för män kan höja blodtrycket och påverka medicinernas effekt.
Natriumrika drycker: Vissa tomatjuicer och dietläsk kan innehålla höga halter av natrium (salt), vilket bidrar till förhöjt blodtryck.
Koffein: Effekterna av koffein på blodtrycket är fortfarande debatterat men det är klokt att övervaka ditt intag, särskilt om du redan lider av högt blodtryck.

Att hantera högt blodtryck innebär ofta livsstilsförändringar, inklusive kostjusteringar och regelbunden träning. Även om inte alla kommer att svara på dessa förändringar, kan ett samarbete med din vårdgivare och din anhöriga hjälpa dig att hitta den bästa strategin för att effektivt hantera ditt tillstånd. Genom att ändra dina dryckesval kan du enkelt bidra till att hantera eller till och med förebygga hypertoni, vilket kan minska behovet av medicinering. Rådgör alltid med din vårdgivare innan du lägger till nya drycker i din rutin, eftersom vissa drycker, som citrusdrycker, kan påverka mediciner.