Hur du vårdar äldre med diabetes

Att våra äldre med diabetes kan vara svårt då det krävs särskild omsorg för att ta hand om någon som har det. Diabetes är en av de vanligaste hälsoutmaningarna idag med uppemot 600 000 personer som har sjukdomen. och i detta blogginlägg listar vi 4 tips kring hur du vårdar äldre med diabetes då det kan vara svårt att veta vilka saker man ska ta hänsyn till för att gynna ens närstående så mycket som möjligt.

Här är 4 tips kring hur du vårdar äldre med diabetes:

Förstå sjukdomen
Som vårdgivare för en person med diabetes är det viktigt att lära sig mer om sjukdomen. Diabetes är vanligt, vilket gör att det finns mycket information att ta del av. Även om behandlingen idag är enklare än tidigare, krävs det fortfarande kunskap och uthållighet för att både vårdgivaren och den drabbade ska hantera sjukdomen. Du kommer att behöva förstå mediciner, samt hur man övervakar blodsocker- och insulinnivåer för att kunna vårda en person med diabetes. Beroende på vilken typ av diabetes en person har, kan det också vara nödvändigt att justera livsstilen för att inkludera mer fysisk aktivitet och eventuellt minska alkohol- och nikotinbruk.

Laga hälsosamma måltider
Att laga hälsosamma måltider är en annan viktig del av att vårda äldre med diabetes. En balanserad kost och regelbunden träning kan hjälpa till att stabilisera blodsockernivåerna och minska behovet av insulin. Om det behövs kan du rådfråga en dietist som kan skapa en personlig kostplan för din närstående, med deras favoritmat och kostpreferenser i åtanke. Dietisten kommer också att kunna anpassa måltiderna för att ge rätt mängd näringsämnen och hålla blodsockret på en stabil nivå.

Skapa en regelbunden träningsrutin
Motion är ett effektivt sätt att hålla blodsockernivåerna stabila, oavsett ålder eller fysiskt tillstånd. Att skapa en träningsrutin som inkluderar aktiviteter som promenader, löpning eller cykling är bra för både dig och din anhöriga. Redan 30 minuters daglig aktivitet kan ha stora hälsofördelar och i kombination med en hälsosam kost kommer din älskade snabbt att få bättre kontroll över sin diabetes.

Var uppmärksam på sekundära hälsoproblem
Äldre med diabetes kan också drabbas av andra hälsoproblem som kräver extra uppmärksamhet. Till exempel är det viktigt att hålla koll på fötterna, eftersom skador och infektioner kan bli allvarligare för personer med diabetes. Om du märker några problem, kontakta läkare eller se till att din närstående går regelbundet på fotvård. Det är också viktigt att vara medveten om lågt blodsocker som kan orsaka symptom som skakningar, förvirring eller svaghet. I allvarliga fall kan det leda till svimning eller anfall, vilket kräver omedelbar medicinsk hjälp. Håll ett öga på dessa risker för att säkerställa din närståendes välmående.

Om du och din anhöriga vill känna dig ännu mer trygga, kan ett trygghetslarm vara lösningen. Med funktioner såsom SOS-knapp eller GPS-spårning kan din äldre anhöriga larma vid nödsituationer för att få hjälp så snabbt som möjligt.