Att åldras hemma innebär att fortsätta bo i sitt eget hem när man blir äldre. För många kan detta vara en positiv och önskvärd upplevelse som gör att äldre kan behålla sin självständighet och stanna i en bekant miljö. Men att bo ensam kan ibland leda till social isolering, vilket kan påverka hälsan negativt. Genom att hålla kontakten med vänner och familj samt delta i roliga aktiviteter kan du hjälpa äldre att undvika denna isolering och samtidigt bibehålla både fysisk och mental hälsa.
Varför social isolering bör undvikas
Social isolering kan leda till allvarliga hälsoproblem, och enligt Äldre i centrum upplever var fjärde person över 60 år ensamhet och isolering . När vi åldras kan våra sociala nätverk minska, vilket ofta är en naturlig process. Barnen lämnar hemmet, en partner eller ett husdjur går bort, man går i pension, eller nära vänner och familj flyttar. Dessutom kan sjukdomar och hörselproblem göra det ännu svårare att hålla en aktiv social livsstil.
Om någon redan är socialt isolerad ökar risken för andra problem som depression, kognitiv försämring och hjärtsjukdom, vilket gör det ännu svårare att umgås med andra. Dessa förändringar sker ofta långsamt men kan snabbt bli mer märkbara när äldre börjar känna att de inte orkar lika mycket. Som närstående kan vi hjälpa äldre att förbli aktiva och i kontakt med andra genom att uppmuntra dem att hålla sig produktiva och regelbundet interagera med människor.
Hålla kontakten med äldre som åldras hemma
Tack vare dagens teknologi är det enklare än någonsin att hålla kontakt med våra nära och kära, oavsett avstånd. Verktyg som sociala medier och videosamtal gör det möjligt för äldre att kommunicera regelbundet med sina nära och kära. Regelbunden kommunikation är avgörande för att äldre ska känna sig delaktiga och stödda. Som närstående kan vi visa dem hur man använder olika appar och funktioner på deras telefoner, surfplattor eller datorer. Genom att hjälpa äldre sätta upp sociala medieprofiler eller introducera dem för olika appar kan vi öppna upp nya möjligheter för dem. Detta kan göra stor skillnad för deras känsla av självständighet och minska isoleringen.
Enligt en undersökning från AARP är videospel populära bland personer över 50 år. I studien framgick det att antalet äldre vuxna som spelar videospel i världen har ökat från 40,2 miljoner 2016 till 52,4 miljoner 2022. Många äldre tycker att det är både roligt och ett bra sätt att minska stress. Att hålla hjärnan aktiv och utmanad är något som många äldre uppskattar. Trots att de flesta av spelarna spelar ensam, säger de som spelar med andra – både fysiskt eller online – att de tycker att det är roligare, och 40 % uppger att de har sociala interaktioner under spelets gång.
För de som vårdar någon med en kronisk sjukdom kan det vara bra att introducera tekniska lösningar som gör att de snabbt kan få hjälp vid olyckor eller fall, till exempel genom ett trygghetslarm, som Seniorklockan, vilket håller dem kopplade till hjälp dygnet runt.
Sätt att hjälpa äldre i ditt liv
Att engagera äldre vuxna i ditt vardagsliv kan hjälpa dem att känna sig mer delaktiga och meningsfulla. Det kan vara en givande upplevelse både för den äldre personen och för närstående. Här är några sätt att inkludera dem:
Planera fysiska besök.
Besök gärna den äldre personen åtminstone en gång i veckan för att prata över en kopp kaffe, gå en promenad eller äta tillsammans. Sådana besök bryter vardagens monotoni och ger dem något att se fram emot.
Gör regelbundna vårdsamtal.
Ring åtminstone en eller två gånger i veckan för att höra hur den äldre personen mår. Dessa samtal hjälper er båda att känna er värderade och gör det möjligt att uppdatera varandra om livet.
Erbjud transport.
Problem som syn- och hörselnedsättning kan hindra äldre från att ta sig ut ur hemmet och hålla kontakten med andra. Att erbjuda skjuts till läkaren, affären eller sociala aktiviteter kan vara till stor hjälp.
Håll dem engagerade i intressen och hobbyer.
Hörselproblem eller nedsatt rörlighet kan göra det svårt för äldre att fortsätta med sina favoritaktiviteter. Hitta kreativa sätt att hjälpa äldre hålla sig aktiva eller introducera nya aktiviteter som trädgårdsarbete eller målning, vilket ger dem ett syfte och tillfredsställelse.
Överväg hemtjänst.
Hemtjänstpersonal kan hjälpa äldre med hushållsarbete och ge transport samt vara ett värdefullt stöd och sällskap.
Uppmuntra deltagande i samhällsaktiviteter.
Volontärarbete, kyrkgrupper eller aktiviteter på seniorcenter kan ge äldre en känsla av syfte och hjälpa dem att känna sig mer anslutna till sitt samhälle.
Införskaffa ett trygghetslarm
Ett trygghetslarm från exempelvis Seniorklockan har funktioner såsom GPS-spårning, SOS-knapp och geofencing (att du larmas om en anhörig rör sig utanför ett förutbestämt område), vilket gör att både du och din anhöriga kan känna er trygga i ert vardagliga liv.