Hälsofördelar med musikterapi för äldre

Musik är ett kraftfullt verktyg som kan väcka starka känslor, framkalla kära minnen och erbjuda en kanal för självuttryck. Med denna påverkan är det inte konstigt att musik också används som en effektiv terapiform. Musikterapi för äldre har vuxit snabbt under det senaste århundradet och finns nu tillgängligt på många platser, som äldreboenden. För äldre kan musik ge ett kreativt utlopp, främja social interaktion och ge mental stimulans samt att denna terapiform har visat sig vara särskilt effektivt för äldre med Alzheimers sjukdom. I denna artikel kommer vi ta upp vad musikterapi är, fysiska och mentala fördelar med det samt musikterapi för demens och Alzheimers sjukdom.

Vad innebär musikterapi?

Det finns två huvudtyper av musikterapi: aktiv och receptiv. Inga musikaliska färdigheter behövs för att delta.

Aktiv musikterapi: Här är man själv aktivt engagerad, vilket ofta innebär att spela enkla instrument, dansa eller sjunga. Denna aktivitet kan vara stimulerande och bidra till fysisk hälsa.

Receptiv musikterapi: Denna form innebär uppmärksam lyssning till musik, antingen inspelad eller levande, som noga valts ut baserat på personens kultur, generation och erfarenheter.

Fysiska hälsofördelar med musikterapi för äldre

Musik kan vara ett inspirerande verktyg för att öka fysisk aktivitet. Rörelse, såsom promenader, dans eller stretchövningar i takt med musik, kan förbättra följande:

  • Hjärt- och kärlhälsa
  • Muskelstyrka
  • Bendensitet
  • Balans och koordination
  • Flexibilitet

Terapiformen kan också rikta uppmärksamheten bort från smärta, vilket kan lindra smärta och minska stress. Att spela eller lyssna på musik främjar rytmisk andning, vilket kan förbättra andningen, släppa spänningar i kroppen och förbättra humöret – faktorer som höjer livskvaliteten.

Fysiskt sätt kan musikterapi även hjälpa till att:

  • Sänka blodtrycket
  • Minska hjärtfrekvensen
  • Förbättra andningen
  • Slappna av i musklerna

Mentala hälsofördelar med musikterapi

Musikterapi för äldre har en positiv inverkan på den mentala hälsan genom att minska stress, ångest och depression. Terapiformen ger en möjlighet att bearbeta känslor och uttrycka tankar på ett sätt som ibland inte är möjligt med ord. Depression och demens är vanliga sjukdomar hos äldre, och musikterapins fokus på att förbättra livskvaliteten gör den till ett värdefullt verktyg för att behandla depression. För äldre kan ensamhet påverka den mentala hälsan negativt. Gruppmusikterapi kan skapa kontakt med andra och förbättra kommunikationen, särskilt för dem som har svårigheter med att tala.

Regelbunden musiklyssning kan också förbättra kommunikationsförmågan. Behandlingsformen används även för att hjälpa människor som upplevt trauma och den är så effektiv för att lindra stress och höja humöret att den nu ofta ingår i krishantering. Musikterapi erbjuder en trygg miljö att uttrycka sin ångest för dem som hanterar trauma.

Musikterapi för demens och Alzheimers sjukdom

Musik är starkt kopplad till minnen. Genom livet kommer vissa låtar, artister och musikstilar att bli förknippade med viktiga händelser och minnen, och dessa minnen kan terapiformen hjälpa äldre med demens eller Alzheimers att komma åt. Musikaliska minnen påverkas inte lika starkt av Alzheimers sjukdom, vilket gör musik till en värdefull behandlingsform. Personer med demens eller Alzheimers kan ha svårt att kommunicera, vilket ofta leder till isolering och depression. Musikterapi för äldre kan ge dem en kanal för självuttryck och göra det lättare att kommunicera med vårdgivare samt hjälpa till att lindra stress, ångest, depression och irritation.

Känd musik kan också hjälpa dem med Alzheimers att behålla kontakten med sina minnen och identitet. Även om behandlingsformen inte botar sjukdomen, kan den förbättra livskvaliteten för personer med Alzheimers.

Hur man börjar med musikterapi för äldre

Inga musikaliska kunskaper krävs för att dra nytta av musikterapi. Man kan själv införa terapiformen i vardagen, eller få hjälp med det av en musikterapeut. Musikterapeuter arbetar oftast på äldreboenden, sjukhus eller vid hospicevård, vilket gör det relativt lätt att få hjälp med en specifik behandling utifrån dina behov.

Om du vill förbättra din hälsa ytterligare, kan ett modernt trygghetslarm från Seniorklockan vara det perfekta hjälpmedlet. Med funktioner såsom GPS-spårning, fallsensor och geofencing (du larmas om din anhöriga rör sig utanför ett förutbestämt område), kan både du och din anhöriga känna er mer trygga i en oförutsägbar värld.