Fallprevention – myter och tips

Det finns flera vanliga missuppfattningar om äldre och fallrisk. Här reder vi ut några av myterna kring fallprevention och ger tips för att minska risken för fall. Även om åldrandet medför många förändringar, är fall inte en naturlig del av denna process. Alla kan falla, oavsett ålder, men konsekvenserna kan bli allvarligare i högre ålder. Här skiljer vi på vad som är myt och vad som är verklighet, utforskar vanliga orsaker till fall och delar konkreta tips för fallprevention.

Myter och tips kring fallprevention:

Myt: ”Alla som är äldre kommer att falla förr eller senare.”
Verklighet: Att falla är inte en oundviklig del av åldrandet.
Tips: Det finns många orsaker till varför fall sker, men också många sätt att förhindra dem. I artikeln presenterar vi några förslag för att förebygga fallprevention.

Myt: ”Det är säkrare att stanna hemma för att undvika att falla.”
Verklighet: Fall kan inträffa var som helst, även i hemmet.
Tips: Eftersom fall kan ske oberoende av plats, är det viktigt att stärka balansen och gångförmågan. ”Säkra” hemmet genom att ta bort lösa föremål, undvika lösa mattor, sätta upp handtag och räcken där de behövs och använda halkskyddande färg på utomhustrappor.

Myt: ”Muskelstyrka och flexibilitet försvinner oundvikligen med åldern.”
Verklighet: Med rätt träning kan styrka och rörlighet bevaras eller till och med förbättras.
Tips: Även om vi förlorar en del muskelmassa och rörlighet med åldern, kan träning hjälpa oss att behålla eller förbättra både styrka och smidighet. Specifika övningar kan stärka kroppen och minska risken för fall.

Myt: ”Mediciner påverkar inte min risk att falla.”
Verklighet: Vissa läkemedel kan öka risken för fall.
Tips: Rådgör med din läkare för att ta reda på om dina mediciner kan öka fallrisken. Var uppmärksam på hur du mår när du börjar med en ny medicin, eftersom vissa mediciner kan orsaka yrsel, särskilt i kombination med andra läkemedel.

Myt: ”Årliga synkontroller påverkar inte fallrisken.”
Verklighet: Att ha rätt korrigerad syn kan minska fallrisken avsevärt.
Tips: Regelbundna synkontroller och rätt glasögon kan förbättra din balans och bidra till att minska risken för fall.

Slutligen, en annan handling du kan genomföra för att känna dig mer säker kan vara att införskaffa ett modernt säkerhetslarm från Seniorklockan. Med funktioner såsom SOS-knapp, fallsensor och geofencing (dina anhöriga larmas om du rör dig utanför ett förutbestämt område) kan du och dina anhöriga känna er säkra om du exempelvis skulle råka ut för en fallolycka.