Vad är frontallobsdemens?

Frontallobsdemens, även kallad pannlobsdemens, är en ovanlig och den tredje vanligaste formen av demenssjukdom, som drabbar cirka 5 procent av alla demensfall. Sjukdomen kännetecknas av en skada på nervceller i hjärnans främre delar, särskilt i pannloben, vilket påverkar funktioner som personlighetsdrag, socialt beteende, språk, omdöme och impulskontroll.

Vid frontallobsdemens uppstår ofta förändringar i personligheten som ett tidigt tecken, och minnesproblem brukar komma senare i sjukdomsförloppet, jämfört med andra demenssjukdomar som Alzheimers. Sjukdomen debuterar oftast i 50-60 års ålder men kan även börja tidigare. Förloppet är gradvis, och de första tecknen kan inkludera:

  • Minskad motivation för tidigare intressen och sociala aktiviteter.
  • Försämrad impulskontroll och svårigheter att förstå andras uppfattning om ens beteende.
  • Förändrat socialt beteende, såsom brist på social distans och svårigheter i relationer.
  • Ökad känslomässig känslighet och likgiltighet.
  • Svårigheter med att planera och koncentrera sig.
  • Ökad aptit.

I de senare stadierna kan fler symtom uppträda, såsom rastlöshet som övergår i likgiltighet och trötthet, samt försämrad förmåga att tala, minnesproblem och upprepning av ord eller fraser. Det kan även bli svårt att utföra vanliga vardagliga aktiviteter, som att klä på sig eller äta med bestick.

7 tips på hur du bemöter någon med frontallobsdemens;

1. Var en god lyssnare och försök förstå vad personen den säga
Om din anhöriga är ledsen, avled inte genom att prata om annat utan låt den prata om sin ledsamhet eller gråta en stund.

2. Prata aldrig förbi, ”över huvudet” eller påpeka brister inför andra
Demenssjukas känsloliv fungerar ofta bättre än den intellektuella förmågan.

3. Undvik att prata om sådant som kan ge obehagskänslor
Argumentera inte och försök inte att övertyga. Ta fasta på nyckelord och upprepa dem. Visa att du vill förstå och har förstått.

4. Ha ögonkontakt
Var närvarande och se din anhöriga i ögonen så att hen känner att du verkligen är där för att träffa den.

5. Tala långsamt och tydligt
Försök ge enkla svar utan långa förklaringar eller resonemang. Undvik långa och svåra meningar. Upprepa vid behov så att den du talar med får grepp om diskussionen.

6. Ställ bara en fråga i taget
Ge tid för svar. Var vänlig och sympatisk.

7. Fånga personens känslor
Försök inte tvinga den att minnas. Säg inte ”minns du vad vi gjorde igår.” eller ”kommer du ihåg att vi pratade om…”

Det finns idag ingen botande behandling för frontallobsdemens, och vården fokuserar på allmänt omhändertagande, stöd och läkemedelsbehandling för att lindra symtom som depression, aggressivitet och oro. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men det tros bero på felaktig omsättning av nervcellsproteiner. Sjukdomen kan vara delvis ärftlig, då cirka hälften av de drabbade har en släkting med samma sjukdom.

Om du eller någon närstående upplever symtom som kan tyda på demens, är det viktigt att söka vård tidigt. Kontakta en vårdcentral för vidare utredning eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.