Höftoperation för seniorer: Vad innebär det?

Vad innebär en höftoperation för seniorer?

En höftprotesoperation innebär att den skadade höftleden ersätts med en konstgjord led bestående av metall och plast. Vanliga orsaker till behovet av en höftoperation för seniorer är artros eller fraktur på lårbenshalsen och det kan vara ett alternativ om smärta och nedsatt rörlighet inte lindras genom träning eller smärtstillande läkemedel. Målet med operationen är att minska smärta och förbättra rörligheten.

Det finns två vanliga metoder för att fästa protesen: med cement eller utan cement, där benet växer fast i protesen. Den cementfria metoden används oftare på yngre patienter för att underlätta framtida operationer, medan cementmetoden är vanligare och passar för äldre eller de med sämre benkvalitet. Valet görs av ortopeden baserat på ålder, benkvalitet och andra faktorer.

Hur du förbereder dig inför operationen

Förbered ditt hem genom att göra vissa justeringar:

  • Placera ofta använda saker på lättillgängliga platser.
  • Ta bort lösa mattor och trösklar för att minska risken för fall.
  • Handla och förbered mat som kan frysas in.
  • Kontakta en arbetsterapeut för råd om hjälpmedel, såsom strumppådragare, griptång, eller förhöjning av toalettstol och säng.
  • Vara i god fysisk form. Regelbunden träning före operationen stärker både kondition och muskulatur, vilket kan minska risken för komplikationer som blodproppar eller lunginflammation. En fysioterapeut kan hjälpa dig att sätta ihop ett träningsprogram. Bra kost och eventuellt viktnedgång kan också underlätta läkningsprocessen. Om du känner dig nedstämd eller deprimerad inför operationen, prata med läkare för eventuellt stöd.
  • Tvätta hela kroppen noggrant med en specialtvål både dagen före och på operationsmorgonen. Sätt på dig rena kläder och sov i rena lakan. Undvik smycken, kosmetika och nagellack under denna tid. Tvålen kan köpas på apotek.
  • Sluta rök och dricka alkohol: Att sluta röka före operationen har många fördelar, inklusive snabbare sårläkning och bättre blodcirkulation. Om det inte är möjligt att sluta helt, bör du försöka avstå från rökning i sex veckor innan och efter operationen. Alkohol bör undvikas under samma period för att minimera risken för komplikationer.
  • Berätta för läkaren om alla mediciner du tar då vissa läkemedel kan behöva justeras inför operationen.
  • Det är också viktigt att vara i tillräckligt bra allmäntillstånd inför operationen. Om du till exempel har en infektion, feber eller nyligen haft en hjärtinfarkt kan operationen behöva skjutas upp.

Diskutera med en arbetsterapeut om vilka rörelser som ska undvikas efter en höftoperation för seniorer, som att böja höften för mycket eller korsa benen vid sittande. Dessa rekommendationer kan påverka valet av hjälpmedel. Förbered dig även på att använda gånghjälpmedel efter operationen. Det är bra att kontakta en fysioterapeut för att prova kryckor eller rullator, och få råd om gångteknik innan din höftoperation. Under vintertid kan isdubbar vara nödvändiga och andra hjälpmedel du kan behöva införskaffa inkluderar ett långt skohorn, elastiska skosnören och en halkmatta. Det kan även vara aktuellt att installera handtag i badkar eller införskaffa Seniorklockans XL17 för att du ska kunna larma vid en fallolycka.

Rehabilitering och träning

Det är viktigt att börja röra på sig så snart som möjligt efter en höftoperation för seniorer för att undvika komplikationer som blodproppar. Fysioterapeuten hjälper dig att komma igång med övningar för att återfå styrkan och gångtekniken. Första veckan används hjälpmedel som kryckor, men efter tre månader klarar många sig utan. Under de första tre månaderna bör du undvika att korsa benen eller böja höften för mycket för att minska risken att leden går ur led. Efter tre månader kan du gradvis återuppta de flesta aktiviteter, men fråga alltid läkare om råd.

Tips på träningsövningar efter en höftoperation för seniorer:

1177 har många bra tips på träningsövningar efter en höftoperation för seniorer:

Övning 1: Stående höftstyrka

Övning 2; Gång

Sträva efter normal gång med jämn belastning på benen och god rörlighet i det opererade benet. Använd ditt gånghjälpmedel så länge du behöver utifrån smärta och hälta. Det är viktigt att använda hjälpmedel tills du känner att du inte haltar och om du använder kryckkäppar: börja med två kryckkäppar. Om/när du sedan kan övergå till att använda en kryckkäpp så håller du den i motsatt hand. Du kan framöver ha nytta av en kryckkäpp eller stavar vid längre promenader eller vid halka.

Övning 3 – trappgång

Övning 4: Höftlyft

  1. Börja med att lägga dig på rygg på valfri yta med fötterna i marken. Dra upp fötterna till rumpan så gott det går, utan att nudda den. Det ska vara ungefär 10 centimeter mellan rumpa och häl.
  2. Lyft upp rumpan från ytan och håll kvar i cirka 5 sekunder.
  3. Sänk ner rumpan igen så den nuddar ytan.
  4. Sträck ut benen och slappna av.

Upprepa övningen utifrån din läkares ordinationer.

Övning 5: Spänna rumpan

  1. Ligg på rygg mot valfri yta med raka ben
  2. Spänn rumpan så mycket du kan.
  3. Häll kvar i 5 sekunder och sedan slappna av

Upprepa övningen utifrån din läkares ordinationer.