Självvård för äldre

När vi tänker på självvård för äldre människor kommer ofta kost och träning i fokus. Men en minst lika viktig del för att åldras på ett hälsosamt sätt är den mentala hälsan. Under de senaste tjugo åren har självvård blivit alltmer uppmärksammat, särskilt i takt med en snabbare digital utveckling. Självvård innebär alla medvetna aktiviteter vi utför för att främja vår mentala, känslomässiga och fysiska hälsa.

Självvård diskuteras ofta bland vårdgivare, till exempel bland föräldrar som jonglerar arbete och familj, eller vuxna barn som tar hand om åldrande föräldrar samtidigt som de hanterar egna familje- och arbetsansvar. Men självvård är också viktigt för seniorerna själva. En rapport från Internetmedicin om mental hälsa och åldrande visar att cirka 1-10 procent av personer över 65 år upplever depression. Rapporten betonar också att socialt och känslomässigt stöd kraftigt kan minska risken för dessa problem, vilket innebär att självvård för äldre bör omfatta just detta.

Självvårdsaktiviteter för äldre

För att självvård för äldre  ska vara meningsfull bör aktiviteterna gynna både de sociala och emotionella delarna av livet. Här är några idéer som kan stödja dessa behov:

  1. Upplev naturen med en vän. Studier har visat att naturen har en lugnande effekt på sinnet. Att tillbringa tid i en naturlig miljö är perfekt för självvård för äldre, särskilt om du bjuder med en vän eller familjemedlem. En lång promenad på stranden, en vandring i skogen eller en utflykt upp på ett berg skapar en avkopplande miljö för social samvaro och känslomässig återhämtning.
  2. Börja skriva en tacksamhetsdagbok. Åldrande kan ibland kännas svårt, och det är lätt att fastna i negativa tankar om sådant vi inte kan påverka. Att dagligen eller veckovis ägna tid åt att skriva ner det du är tacksam för kan ge positiv energi. En artikel från Harvard Health påpekar att ”tacksamhet starkt och konsekvent är kopplad till ökad lycka. Tacksamhet hjälper oss att uppleva positiva känslor, uppskatta goda upplevelser, förbättra vår hälsa, hantera motgångar och bygga starka relationer.”
  3. Planera ett veckosamtal eller en middag med någon nära. Ensamhet och isolering är vanliga orsaker till depression hos äldre. Ett sätt att motverka detta och samtidigt få lite självvård är att boka in ett regelbundet telefonsamtal eller en middag med en nära person. Om du inte kan träffas i person, går det bra att använda videosamtal via exempelvis Skype, Messenger eller FaceTime, vilket ger möjligheten att se varandra och skapa en starkare kontakt.
  4. Delta i en bokklubb. Förutom den mentala stimulansen som kommer av att läsa böcker och använda fantasin, ger bokklubbar en social dimension till självvården. Många högskolor erbjuder numera bokklubbar för seniorer, ofta ledda av professorer. Att dela läsupplevelser med andra kan vara ett roligt och berikande inslag i livet.
  5. Gå i terapi regelbundet. Trots att terapi tidigare haft ett visst stigma, har det visat sig vara en ovärderlig hjälp för att hantera stress och svåra känslor. Även om terapi inte alltid associeras med självvårdsaktiviteter för äldre, kan regelbundna terapisessioner ge bättre sömn, minska risken för depression och till och med lindra fysisk smärta.

När självvård för äldre och säkerhet går hand i hand

Även om fokus här har varit på sociala och känslomässiga delar av välbefinnande, är de fysiska aspekterna av självvård för äldre lika viktiga. Att fokusera på sin hälsa blir allt viktigare när man blir äldre. Ett trygghetslarm, som till exempel XL17 från Seniorklockan, är ett bra exempel på aktiv självvård för äldre. Denna enhet kan förbättra hälsoresultaten för personer som riskerar att falla, både i och utanför hemmet. Många väntar tills en olycka redan inträffat innan de investerar i en sådan enhet, men det behöver inte vara så. Att införskaffa ett larm i förebyggande syfte är ett utmärkt sätt att praktisera självvård dagligen och kan ses som en investering i sitt eget välbefinnande och trygghet.