5 tips på självvård för äldre under vintern

Uttorkning är en vanlig orsak till sjukhusinläggningar bland äldre eftersom symptomen ofta dyker upp sent och då kan det vara för sent att förebygga allvarliga hälsoproblem, vilket gör att vi på senare dar måste prioritera självvård för äldre för att må bra. När vi åldras minskar törstkänslan, vilket gör att många äldre dricker för lite utan att vara medvetna om det. Dessutom har våra kroppar mindre förmåga att behålla vatten med åren, vilket gör det ännu viktigare för äldre att hålla sig vätskebalanserade.

På sommaren, när värmen påminner oss om att dricka mer vatten, är det ofta lättare att hålla vätskebalansen. Men även om vi lätt glömmer det under vintern är det faktiskt lika viktigt att dricka ordentligt, då den kalla och torra luften får svett att avdunsta snabbare och minskar törstkänslan ytterligare. Detta är ett av de många exempel som vi valt att lyfta i detta blogginlägg om självvård för äldre.

Tips för självvård för äldre under vintern:

För att hålla vätskebalansen under vintermånaderna är det bäst att tänka på det hela dagen. Här är några sätt att se till att du får i dig tillräckligt med vätska:

Återfukta huden

Använd fuktkräm dagligen för både ansikte och kropp – det hjälper huden att hålla kvar fukt. Som en artikel från Harvard Health förklarar, tillför fuktkrämer lite vatten till huden och innehåller fetter som hjälper till att kapsla in fukten. För ytterligare skydd kan du använda en fuktkräm med solskyddsfaktor, vilket hjälper dig att undvika solskador året runt.

Ha alltid en vattenflaska till hands

Att dricka tillräckligt med vatten är särskilt viktigt för äldre, särskilt om du tar läkemedel som kan orsaka muntorrhet. Att ha en vattenflaska med sig gör det lättare att komma ihåg att dricka regelbundet under dagen.

Använd luftfuktare inomhus

Den kalla, torra luften utomhus och den varma, torra inomhusluften under vintern kan torka ut kroppen. En luftfuktare hjälper till att öka fuktigheten i inomhusluften och stödjer kroppens vätskebalans. Den kan även lindra torr hud, minska snarkning och främja salivproduktionen.

Gör små förändringar i kosten

Lägg till frukter och grönsaker som innehåller mycket vatten, som gurka, sallad, selleri, spenat och apelsiner, för att öka vätskeintaget. Soppor och grytor är också utmärkta tillskott till måltiderna under vintern, då de innehåller mycket vätska och hjälper till mot uttorkning.

Investera i en säkerhetsåtgärd

Eftersom äldre har svårare att känna när de är törstiga kan uttorkning ofta upptäckas först när det blir ett allvarligare problem. Om du känner dig trött, yr eller förvirrad och om du märker att urinen är mörk eller att du kissar mindre ofta, kan det vara tecken på uttorkning och då bör du söka medicinsk hjälp omgående.

Ett trygghetslarm från Seniorklockan kan ge extra säkerhet, då den ger möjlighet att snabbt få hjälp om du skulle behöva det, även vid uttorkning och du behöver aldrig oroa dig för att hantera en medicinsk nödsituation ensam, vilket är en viktig del av självvård för äldre. Om du vill få ännu fler tips på självvård under vintern eller under hela året, kika gärna in flera av våra blogginlägg.