Tryggetslarm är till för att hjälpa alla som behöver det. Trots detta finns det många missuppfattningar om dessa enheter. Här är 4 vanliga myter om trygghetslarm som du bör vara medveten om.
4 vanliga myter om trygghetslarm
Myt 1: De är ineffektiva
En av de största missuppfattningarna är att trygghetslarm inte fungerar. Många tänker att man kan ringa 112 istället. Men vissa personer har inte möjlighet att använda en mobiltelefon eller fast telefon på grund av fysiska begränsningar. Om du skulle falla och inte nå en telefon i närheten, kan du vara fast utan hjälp. Larmen erbjuder ett pålitligt alternativ genom att automatiskt upptäcka fall och direkt meddela räddningstjänst om din plats.
Myt 2: Bara äldre behöver dem
En annan vanlig myt är att trygghetslarm endast är för äldre. Visst, äldre människor är mer benägna att ha fysiska svårigheter, men alla kan dra nytta av ett medicinskt larmsystem. Oavsett om du är äldre, lever med en funktionsnedsättning eller en sjukdom eller helt enkelt vill ha mer trygghet i sitt liv, är dessa system utformade för att passa alla. Att ha tillgång till hjälp vid behov är fördelaktigt för alla, oavsett ålder eller tillstånd.
Myt 3: De är för dyra
Många tror att trygghetslarm är för dyra, särskilt med alla andra räkningar som ska betalas men i verkligheten är dessa system mycket prisvärda. Det är också en utmärkt present till någon som bor ensamt eller långt från familj och vänner för att minska risken för olyckor, vilket är guld värt för alla inblandade.
Myt 4: De fungerar bara hemma
Många tror att trygghetslarm bara fungerar hemma. Detta är inte sant då flera mobila trygghetslarm fungerar över bredband med mobilnätsanslutning, vilket gör att du kan få hjälp var du än är. Om en olycka inträffar utanför hemmet kan ett mobilt trygghetslarm skicka din plats direkt till anhöriga så du kan få hjälp så snabbt som möjligt.