Att vänja sig vid mobilitetshjälpmedel

Nu när din läkare har ordinerat ett mobilitetshjälpmedel är det dags att ta nästa steg. Oavsett om du övergår från en annan enhet eller använder ett mobilitetshjälpmedel för första gången, kan det krävas att du lär dig nya vanor och färdigheter för att hantera utrustningen på bästa sätt.

Här är några tips för att göra övergången till mobilitetshjälpmedel smidig:

Skaffa din anordning

Först måste du få tag i ditt mobilitetshjälpmedel. Många äldre hämtar den hos en leverantör av medicinsk utrustning, men i vissa fall kan den skickas hem till dig.

Lär känna din enhet

När du har fått din anordning, ta tid att förstå varför den ordinerades. Kanske fick du en rollator för balansstöd eller en fyrbent käpp om du har styrka i ena sidan. Har du fått en elektrisk rullstol eller skoter kan det bero på att du behöver röra dig längre sträckor utan att gå. Att använda enheten rätt är avgörande. Många läkare rekommenderar sjukgymnastik för att lära sig att använda enheten korrekt. Under terapin anpassas anordningen efter din längd och andra behov. Korrekt användning minskar risken för skador, så ha tålamod och öva tills rörelserna känns naturliga. En vän eller familjemedlem kan gärna följa med så att de också lär sig hur enheten används.

Skapa nya vanor

För att få bästa nytta av ditt mobilitetshjälpmedel är det viktigt att använda den regelbundet. Här är några tips för att integrera den i din vardag:

  • Ha anordningen inom synhåll som en påminnelse.
  • Försök inte gå utan den. Sätt gärna upp en lapp på kylskåpet eller badrumsspegeln med påminnelser om fördelarna med att använda den.
  • Informera nära och kära om att du använder enheten, så kan de hjälpa dig att komma ihåg.
  • Om du känner dig obekväm, prata med en terapeut eller någon du litar på.

Anpassa din miljö

För att kunna använda ditt mobilitetshjälpmedel säkert kan du behöva anpassa ditt hem, din bil och omgivning. Kanske måste en möbel flyttas för att rullatorn ska kunna passera, eller kanske en ramp behövs vid en trappa i garaget. Om du är osäker på hur du bäst anpassar miljön kan du rådfråga läkare eller närstående för att hitta rätt lösningar.

Rengöring av enheten

Håll hjälpmedlet ren för att undvika bakteriespridning. Torka av den med en antibakteriell trasa eller tvål och vatten, helst en gång i veckan. Rullstolar och skotrar kan kräva extra noggrann rengöring av små delar.

Resa med din enhet

Ditt mobilitetshjälpmedel är avsedd att hjälpa dig fortsätta med aktiviteter du tycker om, inklusive resor. Se till att du vet hur enheten kan fällas ihop eller justeras för att lättare transporteras. Om du behöver hjälp att fälla ihop den, kan en sjukgymnast visa dig tekniken.

Anteckna frågor och gör övergången smidig

Det är normalt att ha frågor veckor efter att du fått din enhet. Anteckna dem och ta upp dem vid nästa läkarbesök för att få klarhet.

Kom ihåg att ha tålamod med dig själv medan du anpassar dig. Att vänja sig vid mobilitetshälpmedel tar tid, men med regelbunden användning kommer det snart att kännas naturligt.

Om du vill känna dig ännu mer tryggare med ditt mobilitetshjälpmedel, så kan ett trygghetslarm underlätta. Ett trygghetslarm från Seniorklockan möjliggör att du kan kalla på hjälp vid exempelvis fallolyckor så att du kan känna dig trygg vart du än befinner dig.