För anhöriga kan det vara svårt att veta vilka sorters boendeformer för seniorer som finns och vilket alternativ som passar ens närstående bäst. Boendeformerna kan bidra med stöttning för anhöriga och den närstående, social interaktion och trygghet samtidigt som belastningen för de anhöriga minskar.
De vanligaste boendeformer för seniorer:
Seniorboende
Seniorboende är en boendeform för seniorer, vanligtvis i åldern 55-75 år, som vill bo självständigt men samtidigt ha tillgång till vissa stöd- och servicefunktioner. Dessa boenden kan variera i storlek och faciliteter och kan inkludera gemensamma utrymmen för sociala aktiviteter. Seniorboende syftar till att främja ett aktivt och självständigt liv.
Korttidsboende
Korttidsboende är en temporär boendeform för seniorer som erbjuder tillfällig plats, ofta i samband med rehabilitering efter sjukdom eller operation eller innan permanent bostad på ett äldreboende. Det kan också vara ett alternativ för familjer som behöver avlastning. Korttidsboende erbjuder vanligtvis samma service som ett äldreboende, med fokus på att stödja individens återhämtning med gemensamma sällskapsytor och aktiviteter som anordnas.
Äldreboende
Äldreboende, eller särskilt boende, är en permanent boendeform för seniorer som behöver omfattande vård och stöd i sin dagliga livsföring. Det kan inkludera hjälp med personlig hygien, medicinering och måltider. Äldreboenden har ofta olika typer av personal, inklusive sjuksköterskor och vårdpersonal, och erbjuder en trygg miljö för dem som har mer omfattande behov. På äldreboendet finns det gemensamma sällskapsytor och anordnade aktiviteter för att främja gemenskap bland de boende och personalen.
Andra boendeformer för seniorer
Trygghetsboende
Trygghetsboende är en boendeform som erbjuder extra trygghet och stöd för äldre som behöver hjälp i vardagen men som inte kräver fullständig vård. Här finns oftast personal tillgänglig dygnet runt för att bistå med olika tjänster, som städning och matlagning. Trygghetsboenden är utformade för att ge äldre en känsla av säkerhet och gemenskap då de arrangerar aktiviteter och att det finns gemensamma sällskapsytor på boendet.
Demensboende
Demensboende är en specialiserad boendeform för seniorer med demenssjukdomar, som Alzheimers eller vaskulär demens. Demensboenden är ofta utformade med säkerhet i åtanke, med exempelvis låsta dörrar för att förhindra att boende försvinner eller hamnar i farliga situationer. Lokalerna är ofta ljusa och välkomnande, med tydlig skyltning för att underlätta orientering. Personal på demensboenden är utbildade att förstå och hantera de unika utmaningar som personer med demens står inför. Vårdteamet inkluderar ofta sjuksköterskor, vårdare och arbetsterapeuter som arbetar tillsammans för att skapa individuella vårdplaner baserade på varje residents behov och önskemål.
Många demensboenden erbjuder strukturerade aktiviteter som syftar till att stimulera både kropp och sinne, som minnesträning, konst- och musikterapi samt fysiska aktiviteter som promenader och trädgårdsarbete. Demensboenden erbjuder också stöd till familjemedlemmar, med möjlighet till rådgivning och gemensamma aktiviteter för att stärka relationerna mellan boende och deras anhöriga.
Andra faktorer att tänka på vid boendeformer för seniorer:
- Inkludera seniorer i den mån det går då det annars kan leda till ökat motstånd.
- Kontakta kommunen för att få mer info om boendeformer för seniorer.
Det finns mer värdefull information som seniorens anhöriga kan behöva, Seniorklockan stöttar dig till att lära dig mer om seniorers utmaningar.