Din anhörigas hälsokontroller hos husläkaren är en viktig del av den förebyggande vården för din närstående. Även om din anhöriga är självständig kan det vara bra att följa med dem till deras årliga hälsokontroller. På så sätt får din närstående en extra uppsättning öron som kan hjälpa till att lyssna på instruktionerna, och du får möjlighet att lära dig mer om deras hälsa för att undvika framtida överraskningar. Idealt sett bör den som följer med din närstående till läkarbesöken ha en fullmakt. På så sätt får personen möjlighet att delta i vårdprocessen innan det blir nödvändigt att fatta beslut för din anhörig i händelse av att de inte längre kan göra det själva.
Exempel på frågor att ställa vid din anhörigas hälsokontroller
Har ni uppdaterad kontaktinformation för nödsituationer, inklusive eventuella nya fullmakter eller andra förhandsdirektiv?
Din anhörigas hälsokontroller är bra tillfällen att säkerställa att den information som din närståendes läkare har i sina journaler är korrekt och aktuell. Kontrollera detta när din anhöriga checkar in vid receptionen. Se till att journalen innehåller korrekt kontaktinformation för dig och andra fullmaktshavare. Om din närstående har uppdaterat sitt förhandsbeslut eller sina önskemål om att inte återupplivas (DNR), är det dags att lämna in kopior av den informationen.
Har ni fått kopior av anteckningarna från specialistbesök under det senaste året?
Om din närstående har besökt några medicinska specialister under det senaste året, se till att husläkaren har dessa anteckningar i deras medicinska journal. Det är vanligt att äldre personer börjar besöka specialister för att få mer riktad vård och stöd. Tyvärr kan information gå förlorad när olika läkare är involverade, så det är viktigt att bekräfta att husläkaren har kopior av anteckningarna samt kontaktuppgifter till specialisterna. Din närståendes husläkare är ansvarig för att hålla den medicinska historiken och journalen uppdaterad, och det är viktigt att den innehåller korrekt information och anteckningar.
Vilka ”gula flaggor” bör vi se upp för i år, baserat på min närståendes ålder och diagnoser?
Att förebygga medicinska kriser vid din anhörigas hälsokontroller är bättre än att hamna mitt i en. Även om varje senior är unik finns det vissa ”gula flaggor” (tecken som inte är lika allvarliga som röda flaggor) som kan indikera att uppföljning behövs för att förhindra allvarliga medicinska händelser. Till exempel kan läkaren be dig att vara uppmärksam på ökad skakighet när din närstående går eller att hålla utkik efter förvärrade ofrivilliga skakningar av händerna. Det kan också handla om att observera tecken på hyperglykemi (högt blodsocker) eller en ökning av stillasittande beteenden.
Genom att veta vad du ska titta efter kan du känna dig trygg i att be din närstående att följa upp med ett läkarbesök utan att överreagera. Att diskutera dessa ”gula flaggor” tillsammans kan också bidra till att både du och din närstående är på samma sida, vilket kan minska konflikter och obehagliga samtal.
Vilka användbara tjänster kan jag överväga för att stödja min närstående hemma?
Att åldras hemma så länge som möjligt är mer genomförbart idag tack vare olika tjänster och resurser som kan erbjudas i hemmet. Din närståendes läkare kan föreslå medicinska larm, regelbundna besök från en hemtjänst eller måltidsleveranstjänster. Du kan också fråga om kontaktinformation till lokala resurser och om läkaren inte har dessa tillgängliga kan de skicka en sjuksköterska eller socialarbetare för att följa upp med dig och din närstående efter besöket och ge den informationen. Detta kan minska din arbetsbörda och därmed din stress som vårdgivare.
Min närstående har varit orolig över…
Slutligen kan du förespråka för din närstående under läkarbesöket genom att bjuda in dem i samtalet. Ge dem tid att diskutera saker de har lagt märke till eller oroar sig för, och ställ frågor utifrån vad du har observerat. Ge dem utrymme att ställa frågor som känns viktiga för dem. Kom ihåg att det är fördelaktigt för både dig och din närstående att vara involverade i deras medicinska vård innan de behöver omfattande hjälp, vilket gör att deltagandet i din anhörigas årliga hälsokontroller kan vara ett utmärkt sätt att påbörja denna process.
Detta är en rävsax för många, man vill vara delaktig i sin närstående hälsa men inte ta bort deras självständighet helt. XL17, Seniorklockans trygghetslarm, är ett perfekt hjälpmedel om du vill veta var din närstående befinner sig och ge din närstående frihet utan att minska deras självständighet markant. Det finns mycket information att hålla reda på när du har en äldre närstående och om du vill veta mer om vad som kan vara bra att tänka på, utforska gärna fler av våra blogginlägg.