Vintern för seniorer
Vintern för seniorer innebär kallt väder, snö och is, men också risker. Kylan kan öka risken för tillstånd som frostskador och nedkylning men det finns flera sätt att minska dessa risker i hemmets trygga vrå. Därför har vi i denna artikel valt att lista 4 tips inför vintern som senior, så att du känner dig trygg under de kalla månaderna.
4 tips inför vintern för seniorer:
Se över garderoben
Som med varje säsong är det viktigt att anpassa klädseln för väderförhållandena, särskilt när kylan kommer. För äldre personer kan kroppen ha svårare att snabbt anpassa sig till låga temperaturer, så det är viktigt att klä sig i rätt vinterplagg. Säkerställ att garderoben innehåller kläder som vinterstövlar, varma jackor, mössor, vantar, halsdukar, och långbyxor. Lager-på-lager är ett effektivt sätt att skydda huden från kylan och minska risken för frostskador och nedkylning.
Vinterförbered hemmet
Se till att hemmet är väl förberett inför vintern. Tätning av fönster och dörrar med väderlister, extra isolering och stormfönster hjälper till att behålla värmen och förhindra drag. Det är viktigt att undvika kyla inomhus, både för bekvämlighet och hälsans skull. Be en professionell att kontrollera att värmesystemet fungerar som det ska. Om det finns en eldstad, rengör skorstenen för att ha en extra värmekälla till hands och se till att det då finns färdig ved att elda med. Glöm heller inte att rensa hängrännor och inspektera taket för att förhindra läckage och vattenskador från smältande snö och is.
Planera för snö- och isborttagning
Om fysisk förmåga tillåter kan man själv skotta snön, men för många äldre kan detta vara svårt. Det är därför klokt att ordna med hjälp för snö- och isborttagning under vintern för seniorer förutsatt om inte kommunen gör det. Snö och is som lämnas kvar kan vara halt och öka risken för fall. För att undvika olyckor, boka in regelbunden snöröjning med en lokal plogtjänst eller kontrollera om det finns tjänster genom kommunen. Att få hjälp med saltning och borttagning av is minskar risken för skador och är ett bra tips inför vintern.
Fyll på med förnödenheter
Även om det är osannolikt att bli helt insnöad, är det bra att ha ett lager med förnödenheter redo för kalla vinterdagar. Kontrollera väderleksrapporterna för eventuella snöstormar och säkerställ att det finns tillräckligt med mat, vatten, varma filtar, batterier, ficklampor, radio, mediciner och ett första hjälpen-kit hemma. Och om du har husdjur, glöm inte att bunkra upp med deras behov också.
Seniorklockan erbjuder trygghet och information året om hur du kan hjälpa din anhöriga, oavsett årstid.